Blog

Tibetaanse Tantra Massage Cursus in Frankrijk

In 2022 verzorg ik weer de tantrische massage weekcursus in Frankrijk op de schitterende locatie van Sadhaka. In deze “Prana & Verbinding” week leer je naast de Prana Flow Massage ook andere soorten massage waaronder de “5 Elementen Massage”. Ervaar zelf de kracht van prana en hoe prana je in verbinding kan brengen met jezelf en anderen. Een verdiepende week waar je je grenzen gaat verkennen in een veilige setting gesteund met en door elkaar.

* Van 23 tot 30 juli Tibetaanse massage week in Frankrijk, prijs p.p. 275 euro plus Sadhaka verblijfkosten

De Tantra massage cursus wordt gegeven vanuit de visie van het Tibetaans Boeddhisme  waarin prana altijd een leidraad is. Deze week leer je door verschillende massage technieken hoe je deze Prana kunt opwekken. Er komen aspecten voorbij van een aloude Sweda massage, Vedische massage, Kashmir massage, duo yoga en meditatieve massage. Al deze losse onderdelen komen uiteindelijk samen in een complete Tantrische massage sessie. De cursus brengt je naast de technieken en kennis ook inzichten in jezelf, omdat door het doen en voelen tijdens het geven en ontvangen ook persoonlijke processen in gang kunnen worden gebracht…. Dat is ook de kracht van Prana.

Ervaar Prana

Over de inhoud en de uitwerking van een Tantrische massage of lessen kan ik veel vertellen, maar beter is om het zelf te gaan ervaren. Heel belangrijk in de cursus zijn de vier pijlers waar de visie op rust, te weten: 1) vertrouwen 2) overgave 3) gelijkwaardigheid  4) doelloosheid. Deze vier pijlers staan stevig op een bed van Prana (levensenergie) waar het binnen de Tibetaanse Tantra allemaal om draait. Als Prana als hoogste energie aanwezig is in ons lichaam zal deze ook leidend zijn. Omdat Prana een neutrale energie is kunnen we dat ook als dusdanig ervaren. De massagelessen hebben een duurzame uitwerking op het fysieke, emotionele, mentale en spirituele lichaam en brengen de nodige rust en balans om alles wat we doen bewuster te ervaren.

Programma

De lessen bouwen op naar het geven van een complete Tantra massage sessie. De eerste dag is het kennismaken binnen de groep en veiligheid creëren als groep. Je leert wat Prana is, hoe we het opwekken, hoe het voelt en waarom Prana zo belangrijk is. Dit wordt gedaan in tweetallen waarbij je steeds wisselt tussen ontvangen en geven. Johan doet de massage en de technieken stap voor stap voor met zijn assistente. Daarna ga je zelf aan de slag waarbij je steeds begeleid wordt en mee kunt kijken. Aan het begin van elke les zal er in de meeste gevallen een actieve of passieve meditatie, dans- of yoga oefening zijn. Zij brengen meer bewustzijn, die nodig is voor een diepere ervaring.

 • Dag 1: Aankomst tussen 16 en 18 uur, settelen, diner, introductie en informatie, het Sadhaka namenspel en lekker chillen.
 • Dag 2: Introductie, voorstellen en contact maken met de groep. Deze dag gaan we ook alvast voelend masseren met de Moon Point en Kama Marma massage.
 • Dag 3: In de ochtend zullen we de 5 elementen massage gaan doen, hier leer je de kwaliteiten en massage bewegingen vanuit de elementen. Deze komen later steeds terug in de prana flow massage die we in de middag starten.
 • Dag 4: We gaan verder met de achterzijde van het lichaam met de specifieke massagetechnieken van de bovenrug. In de namiddag komt de onderrug en de benen aan bod.
 • Dag 5: Herhaling van de vorige dag, plus uitbreiding van de technieken. (de middag hebben we vrij)
 • Dag 6 : Massage van de voorkant van het lichaam: borst, hoofd, buik, bekken en benen. Je leert verschillende posities en mogelijkheden die betrekking hebben op de voorzijde. Ook de middag zal in het teken staan van de voorkant waarbij diverse mogelijkheden en technieken worden aangereikt zoals duo yoga binnen de massage.
 • Dag 7: Alle onduidelijkheden en moeilijkere posities worden herhaald zodat je kunt gaan werken aan een complete sessie die je in de middag uitvoert. In de middag geef en ontvang je een complete massagesessie van minimaal 2 uur.
 • Dag 8: Afscheid en vertrek voor 10 uur, of blijf nog een week!
 • Programma kan wijzigen en veranderen afgestemd op de groep.

Bekwaamheid

De cursus gaat niet gepaard met certificaten of diploma’s van bekwaamheid. Tussen het oude Oosten en het Westen zitten wat verschillen in de vormen van lessen, zeker als het gaat om spirituele lessen. Een diploma of certificaat kan iets suggereren wat misschien diep van binnen nog niet begrepen wordt.  Als het diep van binnen wel begrepen is, begrijpen we ook dat een diploma of certificaat fictie is. Belangrijker in spirituele groei is kennis, ervaring en intuïtie en dit in gelijke mate, als een driehoek waarvan de vlakken een gelijke afmeting hebben. Met een overdosis aan boekenkennis of door elke week naar Satsangs te gaan of theoretische lessen te volgen kom je er niet. Door alleen maar massage technieken te leren, of een keer in de week yoga of meditatie te beoefenen kom je er ook niet. En door alleen maar op je intuïtie af te gaan loop je op den duur ook vast. Alle drie zijn wel heel belangrijk maar dan ook in gelijke mate, zodat kennis, ervaring/oefening en intuïtie elkaar juist versterken tot een helder weten. En dat is juist wat we gaan doen: elkaar versterken en ondersteunen in het mooie pad van Tantra.

Dagindeling

 • 08.45 – 09.15 uur optioneel activiteit
 • 10.00 – 12.30 uur Tantra massage cursus  (6 ochtenden)
 • 15.00 – 17.30 uur Tantra massage cursus( 5 middagen)
 • 21.00 – 22.00 uur avondactiviteit (optioneel)

Voor wie is de cursus?

De cursus is bedoeld voor iedereen, man of vrouw van elke seksuele voorkeur, paren of gelegenheidskoppels, jong of oud, getrouwd of verliefd. Je kunt je aanmelden als stel of gelegenheidskoppel of individueel. Je kunt kiezen om met dezelfde partner de week te masseren of om wellicht eens te veranderen van (oefen) partner. Bij individuele inschrijving vindt  er eerst een intake gesprek plaats. In de cursus kunnen we per dag kijken met wie je samenwerkt. We streven naar een gelijke balans tussen vrouw en man. De ervaring heeft geleerd dat de lessen voor eenieder een duurzame uitwerking heeft en als zeer waardevol wordt ervaren. Tantra is een individueel pad wat in contact met een ander extra wordt gespiegeld of versterkt. 1+1=3. De Tibetaanse Tantra leert je de gelijkwaardigheid tot de ander te zien, en stelt vragen als hoe kan jij ontvangen en of geven, ben jij een volger of juist een initiatiefnemer, neem je de verantwoordelijkheid in een aanraking of laat jij een ander al snel over je grenzen gaan waardoor je de energie vastzet? Allemaal onderwerpen die in een veilige setting aan bod kunnen komen. Masseer jij graag met iemand van je eigen sekse ben je meer dan welkom, belangrijk dan is met een eigen (gelegenheid) partner te komen.

Wat je moet weten

Bij Tantra massage zijn zowel de gever als de ontvanger beiden naakt. Dit is een vrij normale gang van zaken binnen de Tantra massages. Het is echter geen vereiste en ieder is verantwoordelijk voor zijn of haar grenzen en om respectvol te zijn naar de grenzen van een ander. Als naakt zijn voor jou een ‘no go’ is, is het wellicht beter om eerst deze angst te overwinnen.

Matrassen en overtrekken zijn aanwezig op de mooie sfeervolle zolder van Sadhaka. Wat je mee moet nemen is voldoende van je favoriete massage olie in een handig klein flesje, grote en kleine handdoeken en een fleecedeken of andere deken. Bij de cursus is ook een digitaal cursusboek inbegrepen, wat je vooraf thuis krijgt toegestuurd. Ben je enthousiast geworden en wil je je nu alvast inlezen in de visie en voordelen van het Tibetaans Boeddhisme en de massage, dan kun je via Johans website www.tantra-atma.nl het gratis e-boek downloaden “Wat Tantra voor mij kan betekenen”. Door de internationale belangstelling voor deze cursusweek is de voertaal Engels maar kan er vertaald worden naar het Nederlands.

Enkele reacties van deelnemers die de cursus hebben gevolgd

 • We stepped quite innocent, starting from a feeling that we wanted to learn some Trantic massage techniques. What I experienced this week was far more than I ever had expected. So much abundant love, I even didn’t know that it existed , nor that I would have considered it’s impact on me, on us, on the family, on Amsterdam, on even the Universe I suppose. So I thank you Johan from the bottom of my heart for everything you shared, the absolute save environment you created and all your love towards everyone around us. (Heleen)
 • I Thank Johan and Francis for the beautiful week and the bondage you designed between all of us, going with the flow of the moment and creating a perfect balance between learning, fun and checking boundaries… (Steven)
 • Johans Tibetan Tantra massage course is magic in all aspects, it’s highly informative but also from the heart and goes as it should be in Tantrical way, with the flow and without a strict program. You are creative and a king in bonding the group. You create a safe environment for everyone to find their own boundaries and possibilities. It felt very upright, it felt warm and loving, it felt living and vibrant. (Frank)
 • Ik vond de massagecursus in Frankrijk echt fantastisch. Ik ben heel praktisch ingesteld dus ik vond het heerlijk dat we gelijk aan de slag gingen. De oefensessies brachten me al snel in mijn lichaam. De groep groeide langzaam uit tot een warme plek waar we met een lach en een traan samen konden zijn. Verblijven op centrum Sadhaka maakte het helemaal áf, een ideale combinatie zou ik zeggen. Al met al bracht de cursus me veel dingen: ontspanning en stroming in mijn lichaam, verbinding met mijn partner en de andere mensen en mooie handvatten om ook het geven van massages in mijn individuele sessies (weer) meer aandacht te gaan geven. (Wendy Doeleman)

De Locatie in Frankrijk Sadhaka

Sadhaka vakantiesSadhaka is een kleinschalige cursusorganisatie met creatieve en spirituele vakanties in Frankrijk en Nederland.

Sadaka vakanties

In 2004 zijn wij verhuisd van Nederland naar Frankrijk. Het eerste jaar hebben we in Frankrijk in een leefgemeenschap gewoond en van daaruit is Sadhaka gegroeid tot wat het nu is. In de maanden juli en augustus verzorgen wij sinds 2004 in midden Frankrijk o.a. Yogatrainingen Bewustzijn, Tantra Yoga cursussen, Kunstweken en Combiweken Yoga en Creatief.

Na jaren een groep accommodatie gehuurd te hebben voor onze zomercursussen, ging najaar 2012 een droom in vervulling. Met een team van vrijwilligers hebben wij een voormalige watermolen in midden Frankrijk omgetoverd tot Sadhaka’s nieuwe Centrum voor Persoonlijke groei en Bewust-Zijn. Een nieuw en definitief thuis, voor ons, en onze Sadhaka gasten.

Op deze plek is het mogelijk om onze ideeën te realiseren over duurzaam en natuurlijk leven in volle vrijheid. Inmiddels komt het water uit de kraan uit een natuurlijke bron dat verwarmd door zonnepanelen, is er een sauna, een moestuin, bakken we ons eigen brood, maken we meel en muesli van biologisch graan, hebben we eieren van eigen kippen, is er een fruitboomgaard en bessentuin aangelegd en een zwemmeer voor een zomerse duik. Voor een video impressie van Sadhaka klik hier

Verblijfkosten Sadhaka

Dit zijn de all in verblijfkosten van Sadhaka voor het seizoen van 2022.

 • 6 persoons kamer 520 euro plus cursusprijs
 • 3  persoons kamer 600 euro plus cursusprijs
 • 2  persoons kamer 660 euro plus cursusprijs
 • 1  persoons kamer 760 euro plus cursusprijs
 • Eigen tent 550 euro plus cursusprijs
 • Eigen caravan/camper 580 euro plus cursusprijs
 • Sadhaka tent 605 euro plus cursusprijs
 • Sadhaka caravan 645 euro plus cursusprijs

Prijzen zijn p.p. all in (exclusief cursusprijs) 7 overnachting, maaltijden, drankjes bij de maaltijden, fruit, koffie en thee, en de avondactiviteiten. Alcoholische dranken tegen kleine vergoeding.

Aanmelden en inschrijven

Dit kan als (gelegenheid) koppel via de link van Sadhaka

Na inschrijving krijg je bericht van Chandra van Sadhaka met de verdere informatie en aanbetaling

De Teacher Johan www.tantra-atma.nl

Ik neem jullie mee op tantrisch massage avontuur. Sinds 2010 volg ik diverse intensieve massage opleidingen die hebben geleid tot de kennis en ervaring van nu. Mijn voornaamste opleiding is de opleiding tot tantra masseur bij Tantra Lotus in Breda. Dit is een Tibetaans Boeddhistische opleiding uit de Kum Nye traditie, waar veel aandacht is voor praktijk (massage), theorie (Dharma), yoga en meditatie (vipassana en tenang). In deze periode heb ik geleerd en ervaren over de diepgaande werking die een massage heeft op ons lichaam. Niet alleen fysiek maar ook emotioneel, mentaal en spiritueel.

Massage technieken als Sveda-, Vedische en prana flow. Ook maak ik gebruik van duo yoga technieken en meditatieve technieken in een massage voor een stabiele basis voor het geven van tantristische sessie. Ik heb een ruime ervaring opgedaan in het geven van massages. En hoewel alle mensen, wensen en lichamen anders zijn is mijn intentie altijd hetzelfde: het brengen van balans. Nog steeds volg ik opleidingen en verdiep mij in Oosterse en Tibetaanse tradities en visies. Sinds 2016 geef ik ook praktische lessen in Tibetaanse tantra massage aangevuld met de nodige theorie. Mijn doel in deze lessen is om mensen te laten ervaren wat tantra en de filosofie erachter is en hoe dat voelt in het lichaam. Voelen en ervaren.

Wat is er nog meer deze zomer bij Sadhaka in Frankrijk? https://www.tantra-atma.nl/tantra-zomerweken-frankrijk/

“The Art of Tantric Touch”

Een week lang ondergedompeld in Tantrische massage in Frankrijk, wat wil een mens nog meer….. Een goed bed? Fijne omgeving ? Goed en gezond eten? ook dat is er bij Sadhaka vakantie Frankrijk allemaal!  Kortom als je houdt van quality-life en het Tantrische pad is dit voor jou/jullie de ideale actieve vakantie. Prana Flow, 5 elementen, Inner Flow, Kashmir, Moon point, Kama marma zijn de massages die je gaat leren geven en ontvangen. Als koppel of als single in een veilige bedding in de visie van het Tibetaans Tantrisch Boeddhisme leren over

Voor meer informatie over ‘The Art of Tantric Touch” cursusweek klik hier

“Tantra & Shibari” 

Binden en gebonden worden vanuit een tantrische visie geleid door de prana energie is een unieke zoektocht naar overgave en vertrouwen. Shibari is een Japanse bondage techniek die in deze visie en workshops gecombineerd word met Tantra. In deze combinatie van tantra & shibari staat een zuiver en betrouwbaar contact tussen de gever en de ontvangervoorop. Een tantrisch contact steunt hierbij op 4 essentiële pijlers: 1) Vertrouwen 2) Overgave 3) Gelijkwaardigheid 4) Doelloosheid

Voor meer informatie achter de visie van tantra & shibari en de cursusweek klik hier

Tot ziens in Frankrijk,

Johan Raaimakers

Wim

Chandra

en het Sadhaka team

About Johan Raaimakers