Vraag en antwoord

[layerslider_vc id=”11″]

Onwetendheid en onduidelijkheid

Binnen de wirwar van de westerse tantra is er veel onwetendheid en daardoor is er veel onduidelijkheid. Vanuit mijn visie probeer ik alles zo duidelijk mogelijk neer te zetten en te verklaren zonder daarbij afbreuk te doen aan de mystiek en nieuwsgierigheid die onlosmakelijk met tantra verbonden is. Deze mystiek wil ik graag behouden omdat niet alles te verklaren is vanuit ratio. Hieronder heb ik de meest voorkomende vragen zoveel mogelijk beantwoord. Zijn er toch nog onduidelijkheden of vragen laat het me weten via de contact/mail pagina.

Naaktheid

In een tantra massage kunnen na een consent de gever en ontvanger allebei naakt zijn. Hierbij geld de visie op gelijkwaardigheid dat we beide hetzelfde aanhouden. Ben jij niet comfortabel om naakt te mag jij bepalen wat wel en niet. Maar ook de gever mag hier zijn voorkeur inbrengen. Een simpel voorbeeld: houd je liever je onderkleding nog aan dan houd ik die ook aan. Heb jij op dat moment koude voeten en draag je graag sokken dan trek ik die ook aan. Zodoende zijn we altijd gelijk aan elkaar. Bij een kennismaking massage ben ik als gever meestal niet naakt.

Waarom ben jij ook naakt of is de massage naakt is ook vaak de vraag….
Tantra is niet zomaar een massage en werkt alleen maar als er een zuivere verbinding is tussen de gever en de ontvanger. Openheid en zuiverheid is daarbij van groot belang om tot vertrouwen, overgave of tot een staat van een Metta-Ji te komen. Naakt zijn is je letterlijk en figuurlijk bloot geven en is tevens de eerste stap om schaamte of dogma’s/conditioneringen te overwinnen. Het gaat om de gelijkwaardigheid en openheid tot elkaar. En kleding is bovendien erg onhandig tijdens een massage.

Intimiteit en seksuele energie

Hoewel we gelijk zijn binnen een tantra massage is er toch een gever en een ontvanger, dat de ontvanger gaat grijpen uit begeerte naar de gever is zeker niet de bedoeling, maar wederzijdse aanraking of contact kan wel (maar hoeft niet) en kan bevorderlijk zijn een massage om tot een metta-Ji te komen. De seksuele energie, geilheid, drift, erectie en het orgasme zijn allemaal heikele punten binnen de Tantra. Bij de ene stroming is het een taboe, bij de andere stroming bijna een doel op zich.
Zoals overal ligt ook hier de waarheid in het midden. Zo kun je vanuit de Tantra overgaan naar tantristische seks en dit laten overgaan in een geweldige vrijpartij (dit geld niet binnen een sessie). Helemaal niets mis mee, integendeel…maar er is meer, en dat kan je bereiken door de seksuele energie de baas- en zelf in balans te blijven. De seksuele energie als bij-effect van de tantra is totaal niet verkeerd. Accepteer dat het er is, ga er alleen niet in mee. Dat je een erectie krijgt of vochtig wordt is slechts een gewaarwording, ga er alleen niet in mee. Elke gewaarwording is een reactie van het lichaam op de energiewisseling in het lichaam. Binnen de Tibetaanse tantra streven we om binnen de prana energie te blijven die als het goed is als grootste energie op dat moment aanwezig is. Maar soms spelen we ook met seksuele energie om iets te triggeren of te overwinnen dit kan zowel de begeerte zijn of de aversie van de seksuele energie.

Wordt mijn yoni / lingam gemasseerd tijdens de massage?

Dat is niet gebruikelijk, noodzakelijk of standaard in een tantra massage zoals ik die geef. Maar vooraf kunnen er afspraken gemaakt worden. Natuurlijk gebeurt het dan alleen met jouw toestemming en als de handeling een toegevoegde waarde heeft in het belang van de ontvanger. Hierbij ga ik weer terug naar de verbinding binnen de metta-Ji en de prana als grens. Als gever en tantrik heb ik de volledige verantwoording van mijn daden en handelingen. Daarom streef ik constant naar een persoonlijke balans en vertrouw ik op mijn ervaring, kennis en intuïtie in elke situatie. Hierbij kan ik ook aanspraak maken op de universele krachten van de wet dat elke handeling een gevolg heeft en als een handeling van mij niet zuiver is zal deze als zodanig ook een gevolg hebben voor mij.

Werkt tantra voor al mijn klachten?

Nu lijkt het alsof tantra tegen alles helpt en eigenlijk is dat ook zo. Tantra is echter geen wondermiddel maar een inzichtelijk proces (het is geen vervanging van reguliere diagnose en/of behandeling). Wie ben je werkelijk en hoe komt het dat emoties en gedachten zo’n grote invloed op je hele gestel hebben? Het is niet logisch dat je onderhevig bent hieraan, jij hebt de controle over je emoties, niet andersom. Balans vinden en houden is belangrijk en inzicht krijgen wat jouw bronnen van onbalans zijn is nog belangrijker. Dit bied ik aan bij een tantra sessie ter ondersteuning van een proces. Soms is 1 of enkele sessies ter ondersteuning van een proces voldoen en soms neemt het wat meer tijd in beslag.

De ontvanger en zijn/haar verantwoordelijkheid

Ben jij je bewust van wat je zoekt in de mysterieuze wereld van tantra met de veelkleurigheid van aanbieders en visies? Kan jij de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen keuzes en kiezen voor wat op het moment bij jou past en niet perse dat wat het spannendst klinkt? Weet jij welke vragen je een professional wilt stellen om te zien of hij/zij de juiste persoon voor je is? Zie jij de tantrika (aanbieder) ook als mens, met grenzen en gebreken, zonder hem/haar op een voetstuk te zetten?

Vertrouwen en veiligheid

Er zijn protocollen en ethische richtlijnen waar een professionele practitioner zich aan zal houden. Deze zijn opgesteld binnen de normen en waarden van de beroepsvereniging voor professionals op het gebied van complementaire, integrale en transpersoonlijke seksuologie. Maar de belangrijkste ethiek staat niet op papier maar staat gegrift in het hart van de tantrik: “Laat tantra geen andere bedoelingen hebben dan een verdieping van de geest of verrijking van de ziel”

Tantra-Atma is aangesloten bij “Klachtenportaalzorg” 

Ethische code tantra professionals https://www.tantra-atma.nl/estische-code-tantra-professional/ 

Heb jij nog vragen?

Gebruik het formulier rechts van deze pagina.

Namaste,

Johan Raaimakers

  Uw naam (*)

  Uw email (*)

  Telefoonnummer (*)

  Uw bericht/data workshop

  Uw ervaring in tantra

  privacy verklaring