Blog

Ons uitputtend ego brein

Tantrische non-dualiteit versus energie verspilling met ons ego,

We kennen het allemaal in grotere of minder grote mate, piekeren, peinzen, kniezen, tobben enzv. En we weten allemaal dat dat heel vermoeiend kan zijn, het vreet energie zeggen we dan. We kunnen niet in slaap komen liggen te woelen en te draaien en ons hoofd zit vol…. We verspillen energie en putten onszelf uit. De oorzaak is veelal dat ons ego in dualiteit is (uitzonderingen daargelaten).

Ons ego is vaak in dualiteit en wil pijn vermijden en naar ons toetrekken wat fijn is. Niets mis mee zou je zeggen maar ziet het ego wel de werkelijke waarheid. Wat is pijn eigenlijk kan je je dan afvragen. Fysieke pijn is een natuurlijk proces, je valt breekt je been en dat doet pijn en aan dit proces kan je ego niets veranderen. Bij mensen kan die pijn wel zelfmedelijden veroorzaken wat geen natuurlijk proces is dat maken we er namelijk zelf van en zodoende komen we in een persoonlijk lijden.

Een leven bestaat uit omstandigheden die geen dualisme in zich hebben en waar je heel feitelijk naar kunt kijken. Bijvoorbeeld; dit is mijn huis, ik heb zoveel geld nodig om het te huren, dit is mijn gezin en mijn kinderen hebben die en die naam en mijn leeftijd is…. Allemaal feitelijke waarnemingen waar geen ego in zit. Echter als je deze omstandigheden belangrijk gaat maken in hoeveel pech of geluk ik wel niet heb in deze feitelijkheden creëer je iets nieuws. Ons ego gaat vaak vergelijkingen of dualiteiten maken met iets wat buiten ons ligt of buiten de feiten, dat is het spel wat ons denken dagelijks speelt. Onze jubelstemmingen of onze depressies worden meestal dus door ons denken gecreëerd inclusief de gevolgen.

We zouden deze egoprocessen kunnen stoppen als we het denken zouden bevrijden van dualiteit. Dit kan niet om daarvoor te kiezen maar door te begrijpen wat er gebeurt. Als we het inzicht zouden hebben en erachter komen dat jezelf vergelijken met anderen, ofwel dualiteit, een ego proces is van het denken dan houden we op met vergelijken. Als je ophoudt met vergelijken of dualiteit is er geen minderwaardigheid meer, geen superioriteit, geen jaloezie, geen nijd. Dan word je niet beïnvloed door anderen en neem je de verantwoordelijkheid over je eigen leven. Je bent met anderen bevriend, je deelt in hun vreugde en hun verdriet, (compassie en mededogen) maar er is geen vergelijking.

Dit inzicht is niet zomaar te integreren maar iedereen zou het moeten kunnen. Er valt dan een grote last van je schouders en het hele gedoe van jaloezie, rivaliteit, competitie en vijandigheid valt weg. Dit is een daadwerkelijke transformatie, omdat je nu anders leeft en je bewustzijn functioneert anders. Het maakt energie vrij die eerder verloren ging in wrijving en dualiteit (vergelijkingen). Want we hebben deze energie nodig om te leren en verder te gaan in ons spirituele proces. Het is geen volledige verlichting omdat je niet alle illusie kwijt bent, maar het is een mooie stap op jou pad zonder doel maar met bevrijdende gevolgen.

 

In liefde, licht en balans,

Johan Raaimakers www.tantra-atma.nl

Naar de kalender

About Johan Raaimakers