Blog

Een Tantrische filosofie van genot & liefde.

Een Tantrische filosofie voor erotisch genot en liefde kent een grondslag:

“om genot en liefde te hebben moet je bereid zijn om het niet te hebben”

Je gehechtheid eraan loslaten is de sleutel…..

Wu wei en trishna,

Het Chinees Taoïstisch concept wu wei (woe-wei) brengt een essentie tot uitdrukking “om een sensuele minnaar te zijn moet je dingen hun natuurlijke loop laten gaan”.

Als voorbeeld; wu wei van water is dat het het laagste niveau opzoekt, soms beweegt water in een stroom en soms staat het stil maar het zal altijd het laagste punt opzoeken. Wu wei wil ook niet zeggen dat je geen doel mag hebben, onderdanig of passief moet zijn… daarentegen mag je ten volle genieten en deelnemen maar je bent daarin niet gehecht aan een resultaat.

Thrisna staat tegenover wu wei en is het Sanskriet woord wat grijpen, vasthouden of streven betekend. Wanneer we iets willen of begeren grijpen we ernaar, we blijven streven naar het bezit ervan of we houden ons eraan vast. De aandacht is daardoor vernauwd en we genieten slechts in beperkte mate.

Een voorbeeld; stel je voor dat je een spannende afspraak hebt, je hebt er alles aan gedaan om het romantisch te maken, kaarsjes, wierrook, warmte van de haard en het bad vol warm water en rozenblaadjes, aardbijen gesneden en verse slagroom geklopt…… nu komt je geliefde niet opdagen !!! Whoeaa je bent pissig en wil het bord met aardbijen tegen de muur gooien… Dat is thrisna. Vasthouden aan een beeld hoe het zou moeten gaan, dit kan een reactie oproepen of veroorzaken van pijn, angst, woede verwarring en lichamelijk ongemak.

Als je dingen kunt laten gaan zoals ze zijn ( wu wei) en kan mee stromen met wat er gebeurd zouden we kunnen genieten van het heerlijke fruit met slagroom en lekker onderuit gezakt in het warme bad genieten van dat moment…. We hadden het natuurlijk gepland met een geliefde maar zonder te hechten aan een afloop kunnen we nu intens genieten van wat er is. En als je dit een raar voorbeeld vind ga maar eens terug naar het verleden of een moment waarin je zelf verlangde naar een erotische passie en dat dit niet uitkwam…

Liefde, vreugde, compassie en evenwicht,

In tegenstelling tot de angst en woede van trishna wordt de stroom van wu wei gekenmerkt door liefde, vreugde, compassie en evenwichtigheid. Liefde en genegenheid kan een warme zinderende vibratie zijn in je borst in de buurt van je hart en dit koesteren is een uitdrukking van liefde en compassie. Liefde kent geen goed of fout mooi of lelijk maar staat ter beschikking in de verbondenheid tot de ander. Com-passie wil zeggen met gevoel in een verbinding zijn en er ontstaat een respons en weerklank van gevoelens en als we iets willen hebben of grijpen verhinderen we de gewaarwording van de weerklank. Evenwichtigheid (balans) is de innerlijke vrede die ons als wezen doordringt….

Conclusie,

Als we de last van onze gehechtheid met ons meedragen, kunnen we de bloemen missen die bloeien langs het pad… maar als we onze gehechtheid kunnen loslaten zijn we vrij om de genoegens van ons leven te ervaren.

De wu wei van een “Tantra Prana Flow Massage”; vrij leven en ervaren, gelijkwaardig aan de gever en de ontvanger, vertrouwen en overgave zonder doel…. Voel je welkom.

 

In liefde, licht en balans,

 

Johan Raaimakers

 

About Johan Raaimakers