Blog

Tantra & Tango retreat

Tantra & Tango hebben een hele mooie overlapping, waarvan de mooiste overeenkomst is dat je je laat leiden vanuit je hart. Deze Tantra & Tango retreat is veel meer dan een massage of dans workshop, het is een vorm van zijn. Het gaat niet om de pasjes of massage technieken, het gaat over afstemming vanuit het hart in het moment…. Het wordt een bijzondere retreat, kom het maar ontdekken van 7 tot 11 februari 2024 voor singles en koppels. Verzorgd door Johan Raaimakers (Tantra-Atma) en Franc Duking en Jeannine de Klerk (Amor de Tango) in Havelte, de prijs van deze retreat is 795 euro p.p. all in.

Een ontdekkingsreis van 5 dagen in tantrische massage en stijlvolle tango onder deskundige begeleiding van Johan, Franc en Jeannine. De bosrijke omgeving, en de heerlijke verzorgde maaltijden, maken deze bijzondere 5 dagen helemaal compleet. Een actieve retreat waarbij je jezelf samen met anderen streelt en vervult met magische Tantra & Tango energie. We hebben 2 zalen tot onze beschikking en er zullen zich dus 2 groepen vormen, die steeds in de ochtend of middag dansen of masseren zodat we in een overzichtelijke groep kunnen gaan leren en genieten.

Tantra massage en tango – een magische combinatie

Wat maakt de combinatie van tantra massage en mindful tango zo bijzonder? Johan en Franc brengen deze week allebei hun passie in, de verdieping van de verbinding vanuit het hart. De tango en massage workshops versterken elkaar dan ook enorm, in energie en in lichaamsbewustzijn. Het zijn beiden ingangen om je met aandacht te verbinden met jezelf, met je lichaam, met je prana energie, met je hartsverlangen. Vind diepere lagen van zelfacceptatie en balans om van daaruit in verbinding te gaan met de ander, in aanraking en beweging. Mindful tango en tantra massage is natuurlijk ook gewoon genieten, van hart verbinding, van aanraken en aangeraakt worden. Het is de ideale combinatie van inspanning en ontspanning. Tantra & Tango is de energie en bewegingen die ons verbind, ons heelt en ons doet leven.

“Waar onze ziel het lichaam ontwaakt door tango begint prana energie te stromen”

“Waar ons hart het lichaam liefdevol beroert door tantra begint prana energie te stromen”

Johan Raaimakers www.tantra-atma.nl

Ik neem jullie mee op tantrisch massage avontuur. Sinds 2010 volg ik diverse intensieve massage opleidingen die hebben geleid tot de kennis en ervaring van nu. Mijn voornaamste opleiding is de opleiding tot tantra masseur bij Tantra Lotus in Breda. Dit is een Tibetaans Boeddhistische opleiding uit de Kum Nye traditie, waar veel aandacht is voor praktijk (massage), theorie (Dharma), yoga en meditatie (vipassana en tenang). In deze periode heb ik geleerd en ervaren over de diepgaande werking die een massage heeft op ons lichaam. Niet alleen fysiek maar ook emotioneel, mentaal en spiritueel.

Massage technieken als Sveda-, Vedische en prana flow. Ook maak ik gebruik van duo yoga technieken en meditatieve technieken in een massage voor een stabiele basis voor het geven van tantristische sessie. Ik heb een ruime ervaring opgedaan in het geven van massages. En hoewel alle mensen, wensen en lichamen anders zijn is mijn intentie altijd hetzelfde: het brengen van balans. Nog steeds volg ik opleidingen en verdiep mij in Oosterse en Tibetaanse tradities en visies. Sinds 2016 geef ik ook praktische lessen in Tibetaanse tantra massage aangevuld met de nodige theorie. Mijn doel in deze lessen is om mensen te laten ervaren wat tantra en de filosofie erachter is en hoe dat voelt in het lichaam. Voelen en ervaren.

Wat is prana binnen de tantra en waarom is prana zo belangrijk

Iedereen is voortdurend, bewust of onbewust, opzoek naar balans omdat dit een natuurlijke staat van ons lichaam is. Daar waar emoties en gedachten stil liggen of de behoefte om iets te doen of om juist iets niet te willen afwezig zijn is er sprake van balans. Prana is een energie die ervaren kan worden in o.a. meditatie, yoga of massage maar prana kan ook voor een moment worden ervaren in bijvoorbeeld een mooi pakkend lied of muziekstuk, schilderij, kunst of dans. In ons lichaam is de energie die het hoogst aanwezig is leidend, en in o.a. de Tibetaanse Boeddhistische tantra maken we daar gebruik van door de hoogste energie te creëren in de vorm van prana doormiddel van massage.

Wat gaan we zoal doen

– Hoofd massage, chakra’s en sub-chakra’s, worden door massage gestimuleerd en zo geactiveerd. De punten op het lichaam kunnen worden onderverdeeld in gevoelige tot zeer gevoelige zones. Wanneer alle zones geopend ofwel ontwaakt zijn kan je alles doen ongeacht de volgorde, als het maar goed voor elkaar voelt.

– Prana flow massage, prana energie wordt opgewekt door middel van de mannelijke en de vrouwelijke zones op het lichaam te activeren en te mengen tot één prana energie. Deze prana energie is het neutrale (non dualistisch) fundament voor hoe de massage intuïtief verder verloopt.

– 5 elementen massage, op meeslepende muziek worden de 5 elementen aarde. water. vuur. lucht en ether in het lichaam geactiveerd. Na een uitleg en demonstratie volgt het geven en ontvangen in koppels alle rust zelf gaan masseren en ontvangen. De gehele uitdaging is om de vijf elementen met elkaar in verbinding te brengen, zonder lagen uit te sluiten zodat het lichaam in een uitgebalanceerde staat van zijn en extase komt.

– Inner flow massage, een massage om contract te maken met jezelf en naar binnen te keren. Geen tot weinig vuur elementen maar rustige, aardende en verwarmende aanrakingen en massage bewegingen. Heel het lichaam wordt in diepe rust en vrede gebracht, met momenten van diep voelen en bezinnen van binnen uit.

Dit is een greep van het aanbod en het niveau, behoeften en onderwerpen die aangeraakt worden worden zullen deze cursusonderdelen aangeboden of anderen toegevoegd worden, te denken aan 4 handen massage, geblinddoekt masseren, dans, meditatie, yoga enz. kortom alles wat onze geest en ziel tot balans zal brengen.

Franc Duking www.amordetango.nl

Mijn passie is het stimuleren van aanwezigheid en levendigheid in het contact tussen mensen. Vanuit meer dan 20 jaar ervaring in Tango en bewustzijnswerk heb ik een helder oog ontwikkeld voor wat mensen nodig hebben om zich dieper te verbinden. Het leren van een dans vanuit pasjes laat veel mensen juist in hun hoofd gaan en een ervaring hebben dat dansen moeilijk is. Tantra Tango heb ik daarom ontwikkeld als een natuurlijke manier om samen te leren dansen. De dans ontstaat hierbij direct vanuit je lichaam, vanuit de verbinding met elkaar en met je hart. Zo de tango leren is ontzettend leuk, samen spelen en kan ook een spiegel zijn voor hoe je jezelf in de wereld beweegt.

Wat gaan we zoal doen

De Argentijnse tango is een speelse, sensuele improvisatiedans zonder afgesproken passen. Een ontspannen verbinding zorgt ervoor dat je actief luisterend en open in het moment samen kunt zijn. Om dit te bereiken maken we je eerst meer bewust van je eigen lichaam en verdiepen de verbinding van je centrum met de vloer. Naast deze verbinding met de aarde werken we ook met een trotse, openhartige houding, een opgerichte as. Het gevolg is een ontspannen connectie tussen buik, hart en hoofd. Dit maakt het mogelijk om met open hart verbinding te maken met de ander. De dans wordt verder geïnspireerd door de prachtige muziek.

“Tango is een dans met vier benen, twee zielen en één hart”

Omdat de dans direct uit je lichaam komt raakt leren van tango aan diepere essenties en verlangens in iedereen. We baseren onze tangolessen op essenties zoals bijvoorbeeld aanwezigheid en balans, verbinding en aarding, duidelijke intentie versus overgave, improvisatie en vrijheid, polariteit, muzikaliteit. Deze manier van lesgeven laat je ontspannen en afstemmen vanuit je hart in het moment. Het nodigt uit tot rusten in jezelf, tot in beweging komen vanuit de puurheid van de prana energie. De combinatie met tantra massage versterkt dit, omdat tantra en tango beide een ingang bieden om dieper in verbinding te komen hiermee, om van daaruit in beweging te komen met een ander.

Leiden & volgen

Eén van de leukste dingen in tango dansen is de uitwisseling in de rollen leider en volger. Leiden gaat over je mannelijke energie sturen met een duidelijke intentie, je volger uitnodigen zonder dwingend of aarzelend te zijn. Volgen vanuit je vrouwelijke energie is in actieve overgave leren dansen. Wat is er nodig om je leider te volgen maar tegelijkertijd vol in je creatieve kracht te blijven staan? In de lessen nodigen we je uit af en toe van rol te wisselen, om hierin sneller te ervaren en te leren. Het kan een verrijking zijn om beide rollen in jezelf te ervaren, of juist om 1 van de rollen in de diepte te ervaren. Je volgt hierin eigen keuze. Spelen met leiden en volgen kan je ook laten ervaren hoe de polariteit en de passie in je relatie te verdiepen. Tango leren en tango gaan dansen is natuurlijk ook gewoon ontzettend leuk, vol humor en samen genieten.

Tango is vast heel moeilijk

Dit misverstand houdt veel mensen tegen om tango te gaan leren. Onze Tantra tango lessen zorgen ervoor dat je als vanzelf leert dansen, op een ontspannen manier. Tango gaat vooral over verbinding, over samen leren bewegen, over samen spelen; je hoeft geen volgordes van passen te onthouden. Dat maakt het makkelijk voor veel mensen met de angst dat dansen moeilijk is, of de overtuiging dat ze geen ritme kunnen houden.

“Tango leren is jezelf ontdekken. Tango dansen is jezelf loslaten” (Tango Zen)

Het programma

Voor de tantrische massage en de tantrische tango is het ochtend of middag programma hetzelfde. Er is dus een groep die in de ochtend masseert of danst en in de middag danst of masseert. Het ontbijt staat elke ochtend klaar vanaf 8 uur. We starten de ochtend les om 10 uur. lunch is om 13 uur. de middag les start om 15 uur. Diner is om 18 uur en om 20 uur is er een avond programma.

Woensdag 7 februari: Aankomst vanaf 14 uur om de kamers te betrekken en te settelen. Kopje thee of koffie met iets lekkers om te landen. – 15 uur start met introductie en tango kennismaking oefeningen over verbinden en aanwezigheid. We maken ook een verdeling van de groepen die vanaf dag 2 gaan dansen en masseren. – 18 uur diner. – 20 uur We gaan tantrische oefeningen doen om elkaar beter te leren kennen en om een veilige ruimte te creëren voor iedereen. We sluiten deze dag gezamenlijk af met een hoofd massage ontvangen en geven met jou partner of gelegenheid partner.

Donderdag 8 februari:

Massage: We gaan onze magische handen activeren en we gaan oefeningen doen uit het wiel van toestemming. Meer over het wiel van toestemming klik hier We gaan de Prana flow massage boven rug van het lichaam ontvangen en geven. Stap voor stap zal ik de visie uitleggen en samen in praktijk brengen. Meer over de prana flow massage en visie klik hier

Tango: Een workshop over polariteit en het spel van leiden en volgen.

Avond programma:

Vrijdag 9 februari:

Massage: We gaan de Prana flow massage achterkant boven rug kort herhalen en armen erbij nemen. Daarna gaan we de onder rug toevoegen, we gaan ontvangen en geven. Stap voor stap zal ik alles weer uitleggen en voordoen.

Tango: Een workshop waarin we ons lichaamsbewustzijn verdiepen. We ontdekken de kracht van intentie en van actieve overgave.

Avond programma: live piano concert avond “Canto Ostinato” met Frank Oppedijk. Je kan tijdens dit concert: masseren, knuffelen, mediteren of gewoon luisteren…..

Zaterdag 10 februari:

Massage: Na een korte herhaling om de prana op te wekken aan de achterzijde van ons lichaam gaan we naar de voorkant om te werken op de chakra’s. We gaan ons hart openen om dieper te ervaren wat een tantra massage voor kan betekenen. Ik leg alles weer stap voor stap uit en doe alles simultaan voor.

Tango: Een speelse workshop over draaien, elegantie en voelbaar maken van je middelpunt, je as.

Avond programma:

Zondag 11 februari: Start deze ochtend om 09.30 uur, lunch om 12 uur, middag programma 13.30 uur en einde 16 uur.

Massage: 4 handen koning(in) en dienaren massage. Jij als koning(in) mag jou 2 dienaren precies aangeven wat jij zou willen. Als alles binnen het consent is mag je 30 minuten deze koninklijke massage ervaren met 4 handen. We wisselen steeds door zodat je eider 1 keer koning en 2 keer dienaar bent geweest.

Tango: Een workshop over muzikaliteit en speelsheid. We gebruiken deze les voor integratie, en vooral veel dansen.

Einde 16 uur; we laten onze kamer schoon achter en hebben het gebouw voor 17 uur verlaten.

De locatie

We verblijven op de mooie bosrijke omgeving van Meeuwenveen in Havelte. We verblijven in gebouw 2 waar we een grote danszaal en een compacte massage ruimte tot onze beschikking hebben. Voor de koppels hebben we 2 persoons kamers met eigen wastafels en 1 persoons bedden die tegen elkaar kunnen worden geschoven. Kamers voor de singles zijn 2 en 3 persoons waar we steeds slapen met andere deelnemers van hetzelfde geslacht. Je kan je eigen beddengoed meenemen of deze huren. Er is voldoende gedeelde sanitair. We nemen een kok mee die 3 maal daags een heerlijke maaltijd voor ons verzorgt. De maaltijden zijn voedzaam en vegetarisch en met allergieën kan rekening gehouden worden. Kortom een vorstelijk verblijf…..

In het kort

5 daagse Tantra & Tango retreat van 7 februari 14 uur tot zondag 11 februari 16 uur 2024. Gebouw 2 op Meeuwenveen in Havelte. Prijs per persoon 795 euro all in. Mocht je voor jou administratie een factuur willen van de retreat is de genoemde prijs excl. btw.

Aanmelden en inschrijven

Dit kan als (gelegenheid) koppel of als single via dit formulier. Na inschrijving krijg je bericht met de verdere informatie en aanbetaling. Heb je nog vragen of zijn er onduidelijkheden laat het me weten johan@tantra-atma.nl of franc@amordetango.nl

“So tell me, what is it you want to do with you’re one wild and precious life?”
De massage en tango week “Prana & Amor” van Johan en Franc?

 

Voel je meer dan welkom voor een massage en dans,

Johan Raaimakers

Franc Duking

Jeannine de Klerk

About Johan Raaimakers