Blog

Tantra & Massage Special 5 daagse

Van vrijdag 27 oktober 18 uur tot woensdag 1 november 16 uur 2023 in gebouw 2 van Centrum Meeuwenveen in Havelte. Een super fijne retreat die mij persoonlijk veel ruimte geeft in mijn hart en hogere chakras, terwijl mijn onderste chakras en mijn ratio het heel spannend vinden. Angst heb ik niet want ik heb geleerd te vertrouwen en dat de mooiste workshops ontstaan in het moment van overgave. De leidraad die ik heb is de prana en het vertrouwen wie zich geroepen voelt hier bij zal zijn. We gaan voor gelijkwaardigheid alsof we met zijn allen in een Tantra & Massage laboratorium zitten. We zullen diepere lagen gaan verkennen, donker en licht zullen hierin hand in hand gaan, van angst naar bliss, van under-ground naar higher-ground en alles daartussen…… Diegene die zich geroepen voelen deel te nemen hebben een innerlijke JA en kunnen zichzelf dragen, hebben verantwoording voor zichzelf en de groep, kunnen in de overgave en kunnen zakken in zelfliefde en zelfkennis van geest, spirit en lichaam. De prijs van deze intensieve 5 daagse is 795 euro all in per persoon.

Een week voor gevorderde die zichzelf willen leren kennen met een wetenschap en vraag; wie en wat is die zelf dan? Is er niet een grotere wijsheid en kracht buiten ons alom aanwezig en kunnen we ons daar naartoe bewegen? Als we weten dat god in ons zit hoeven we niet meer te buigen naar wat buiten ons bevind? Mogen we daar deel van zijn en mee samen vloeien? Het blijven woorden wat ik schrijf en ontvangende wijsheid. In deze week maken we de stap naar ervaring gerichte wijsheid, het doen… we nemen bewust deel aan de kracht die in en buiten ons zit. Tantra heeft vele vormen die uitgaan van een balans, ying/yang, Shiva/Shakti, mannelijk/vrouwelijk, aarde/universum. Maar ook stilte en beweging, passief en actief, geven en ontvangen zijn onderdelen in tantra. Tantra omvat alles en is één met alles…. Het blijven filosofische woorden en de ervaring gaat daaraan voorbij. “Het enige wat ik zeker weet, is dat ik niks weet” (Socrates).

Wat dan wel

Wat ik wel weet is dat we gaan werken met energie doormiddel van massage, beweging en meditatie. We gaan uit de comfort zone, spelen met onze elementen en activeren onze kosha’s: Annamaya, Pranamaya, Manomaya, Vijnanamaya en Anandamaya Kosha. Geen strak schema maar wel leidraden om toch enig structuur te hebben buiten onze vrije geest. Er zal een opbouw zijn waar we veiligheid creeeren binnen de groep, waarna we loslaten wat ons niet dient, oude patronen gaan inzien en ons ego naar de rand van de afgrond brengen. Dit doen we doormiddel van o.a: Kum Nye massage, Kashmir massage, Fire-Snake, massage, elementen massage, yoni & lingam intimacy massage, leading and surrender met shibari. Maar ook met passieve en active meditatie, dans en beweging, deelrondes en inquiry. Ook zullen we een Shakti en Shiva dag/avond inbrengen waar we onze wensen mogen gaan inbrengen in de tempel/play-party.

Wat kom jij brengen en wat neem je mee

Ik benoemde al de gelijkwaardigheid, dat wat een belangrijke pijler is in mijn visie over tantra. Door gelijkwaardigheid, in bijvoorbeeld een massage, kunnen de rollen van een ontvanger en gever wegvallen en samen smelten om tot diepere fijnstoffelijke lagen te komen. Die gelijkwaardigheid wil ik ook inbrengen in deze week, samen kunnen we tot diepere lagen komen waar we elkaar bij nodig hebben. Door jouw unieke zelf en kwaliteiten in te brengen ben je een inspiratie, of misschien een iritatie, voor een ander. Een open hart en houding brengt altijd iets in beweging wat anders op de achtergrond blijft. Ben jij ergens goed of uniek in, en het past binnen deze week, mag jij dit inbrengen. Te denken aan het bespelen van een instrument of zang, een mooie meditatie, het begeleiden van een dans of een yoga les. Behalve jezelf kan je dus ook jou kwaliteiten inbrengen in deze week. Ook vragen we je vrijblijvend deel uit te maken van de corvee, misschien een keer de afwas doen, samen met een ander, of wellicht vind je het leuk de kok een handje te helpen in de keuken met snijden van groenten of het maken van een soep of dessert.

Je bent welkom als koppel of single van elke leeftijd, we kijken per oefening of massage met welke partner jij werkt en natuurlijk ben je vrij om alle oefeningen of massages met je eigen partner te doe. Het streven is naar een gelijk aantal mannen en vrouwen met een maximum van 24 deelnemers.

Voorbereiding

Om ruimte te maken in je geest en lichaam vragen we je een commitment in de voorbereiding. Een week, of beter 2 weken, vooraf ga je minder en gezond eten. Geen of minder vlees, geen gluten, geen suiker, geen melkproducten en geen voorverpakt voedsel. En natuurlijk geen koffie, alcohol of sigaretten als je dat deed. Ook adviseren we je intermediate fasting, dat wil zeggen je eet na 18 uur in de avond niet meer tot de volgende dag 12 uur. Tussen 12 en 18 uur mag je zoveel eten als je wil als het maar gezond is en geen gluten, suiker of melkproducten bevat. Je lichaam gaat dan vet verbranden i.p.v. suikers. Je geest word helderder en je hebt een betere concentratie. Ook kan je naast het intermediate fasting dieet 1 keer per week, of voor je begint met het voorgaande, 24 uur niet eten. Wat je wel moet doen bij intermediate fasting is veel water drinken, minimaal 3 liter per dag. Als je lichaam deze intermediate fasting niet gewent is gaat vooral je mentale lichaam in proces en als het te lastig word eet je iets gezond tussendoor en geen suikers want dat zijn de verslavende boosdoeners. Ook ga je stilte momenten inlassen in je dag ritme, niets doen of liever mediteren. Kortom er word iets van je gevraagd maar je krijgt er iets voor terug. Zoek meer informatie over intermediate fasting of lees het boek “Mind Body Spirit” van Alberto Villoldo. In de week van de retreat drinken we in de ochtend een smoothie, rond 13 uur lunch met soep en rond 18 een warme maaltijd.

Wheel of Consent

In mijn visie van de Tibetaanse Tantra is Prana de fundering van ons handelen en denken. Prana is onze levensenergie waardoor we balans kunnen ervaren. Maar voordat we de Prana kunnen laten stromen en de balans kunnen ervaren hebben we eerst duidelijke afspraken nodig. Deze afspraken die in het moment worden besproken noemen we het “Wheel of Consent”. Consent betekent wederzijdse toestemming of afstemming, het met elkaar eens zijn. Voor de meeste die al onderweg zijn op het pad van tantra is dit bekend maar als het wheel of consent voor jou nieuw is lees je hier meer: https://www.tantra-atma.nl/wheel-of-consent/

Co-Creaties

Er zijn al 2 co-creatie avonden waarbij we een cacao ceremonie zullen gaan ervaren verzorgt door Heleen Snoek.

Ook komt Pianist Frank Oppedijk een wens van mij in vervulling brengen; het muziekstuk Canto Ostinato tijdens een massage sessie. Frank zegt hierover dat hij het gelukkigst wordt als hij muziek kan maken tijdens heart-centered gelegenheden waar zijn muziek op de meest pure vorm binnen mag komen. Daarvoor heeft hij de klassieke concertzalen verruild naar workshop ruimtes en retreats. Tijdens deze Tantra & Massage Special zal hij het muziekstuk Canto Ostinato live spelen op zondag avond. De Canto (van Simeon ten Hold) is ’minimal music‘ waarbij bepaalde muzikale patronen gedurende lange tijd steeds herhaald worden en zich ontwikkelen, om uiteindelijk extatisch uit te komen. Frank nodigt je uit om tijdens de Canto los te laten en je mee te laten voeren door een eindeloze stroom van klank en leven. Emoties verweven met harmonieën, als draden die samenkomen in een weefsel van pure gevoelens. Het ondersteund je in een staat van overgave te komen, waarin de geest zich kan openen voor diepgaande sensaties en innerlijke ontdekking. Tijdens het muziekstuk mag jij kiezen hoe dit te ervaren, alleen in meditatie, in de armen van een geliefde, knuffelend in een groep of tijdens een massage. Frank zegt er ontzettend veel zin in te hebben om in deze ideale en inspirerende tantrische setting te mogen spelen.

Het globale programma

Vanaf 17 uur vrijdag 27 oktober is iedereen welkom om te settelen en er is een lichte maaltijd. In de avond doen we dans en bewegings oefeningen, maken we kennis met elkaar en geven en ontvangen een hoofdmassage om de dag af te sluiten en de week te beginnen. Zaterdag kijken we of we oefeningen uit het Wheel of Consent gebruiken en activeren we onze magische handen, verder zullen we die dag de prana flow massage gaan doen op de Kum Nye manier. Zondag zullen we deelrondes doen en werken aan ons mentale lichaam en we zullen weer verder gaan met de prana flow massage. De avond gebruiken we om te spelen en te ervaren met touw. Maandag zullen beginnen met een meditatie waar de ademhaling belangrijk is. We kiezen een gepaste massage die dag en in de avond hebben we een tempel play-Party waar de Shakti hun verlangen mogen uiten en inwilligen. Dinsdag zullen we weer beginnen met delen, hoe gaat het met ons en wat zijn je verdere verlangen. Massage is natuurlijk ook weer een onderdeel die dag en de avond gebruiken we voor een tempel play-Party voor de Shiva’s hun wensen in vervulling kunnen laten gaan. Woensdag gaan we weer langzaam terug naar het aardse leven in dans en een aardende massage om weer terug te keren in het huidige leven. Voor we naar huis gaan sluiten we gezamenlijk af en om 4 uur vertrekken we nadat we gezamenlijk de ruimtes en onze kamers hebben opgeruimd.

We kunnen naar gelang de flow onderdelen aanvullen of weglaten. Grenzen worden verlegt of weg gehaald maar wel vanuit een veilige setting. Dans en meditatie en yoga zullen ook onderdelen zijn van deze week.

De workshop begeleider Johan Raaimakers (Tantra-atma.nl)

Ik neem jullie mee op tantrisch massage avontuur. Sinds 2010 volg ik diverse intensieve massage opleidingen die hebben geleid tot de kennis en ervaring van nu. Mijn voornaamste opleiding is de opleiding tot tantra masseur bij Tantra Lotus in Breda. Dit is een Tibetaans Boeddhistische opleiding uit de Kum Nye traditie, waar veel aandacht is voor praktijk (massage), theorie (Dharma), yoga en meditatie (vipassana en tenang). In deze periode heb ik geleerd en ervaren over de diepgaande werking die een massage heeft op ons lichaam. Niet alleen fysiek maar ook emotioneel, mentaal, spiritueel en energetisch.

Massage technieken als Sweda-, Vedische en prana flow. Ook maak ik gebruik van duo yoga technieken en meditatieve technieken in een massage voor een stabiele basis voor het geven van tantristische sessie. Ik heb een ruime ervaring opgedaan in het geven van massages. En hoewel alle mensen, wensen en lichamen anders zijn is mijn intentie altijd hetzelfde: het brengen van balans. Nog steeds volg ik opleidingen en verdiep mij in Oosterse en Tibetaanse tradities en visies. Sinds 2016 geef ik ook praktische lessen in Tibetaanse tantra massage aangevuld met de nodige theorie. Mijn doel in deze lessen is om mensen te laten ervaren wat tantra en de filosofie erachter is en hoe dat voelt in het lichaam.

In het kort

  • Tantra & Massage 5 daagse van vrijdag 27 oktober 18 uur tot woensdag 1 november 16 uur
  • Prijs 795 euro per persoon all in voeding en een bed op een 2 persoons kamer. Als je een btw rekening wil is de prijs excl. btw
  • Wil je liever als single een 1 persoons kamer laat het even weten, de meerprijs voor een 1 persoons kamer is 60 euro zolang er een kamer vrij is.
  • Locatie Centrum Meeuwenveen in Havelte
  • Een week voor aanvang ontvang je nog een mail met instructies en wat mee te nemen

Inschrijven/aanmelden

Na aanmelding ontvang je een mail met een verzoek tot een gedeeltelijke aanbetaling als zekerheid van deelname. Het restbedrag  is dan contant bij aanvang van het retreat. Wil je een btw factuur voor je administratie dan is de genoemde prijs exclusief btw. Voor vragen en of onduidelijkheden neem contant op met johan@tantra-atma.nl

Aanmelden kan via deze link

Graag tot ziens in deze verdiepende 5 daagse retreat,

Johan Raaimakers en team

Tantra-Atma

About Johan Raaimakers