Inspiratie blog: Denk als een Monnik

Inspiratie blog “Denk als een monnik” (samenvatting uit het boek van Jay Shetty)

Lees hier gerust verder voor ondersteunende informatie…….Denk als een monnik

Als je wil weten hoe je het basketbalveld kon domineren, zou je je tot Michael Jordan wenden; als je wil innoveren, zou je Elon Musk kunnen onderzoeken; je zou Beyoncé kunnen bestuderen om te leren hoe je moet presteren. Als je je geest wilt trainen om vrede, kalmte en een doel te vinden! Monniken zijn de experts.

Waarom zouden we als monniken willen denken?

Monniken kunnen verleidingen weerstaan, zich onthouden van kritiek, omgaan met pijn en angst, het ego tot bedaren brengen en een leven opbouwen die vol zitten met doelen en betekenis. Waarom zouden we dan niet leren van de kalmste, gelukkigste, meest doelgerichte mensen op aarde? Denken als een monnik is een mentaliteit die iedereen kan aannemen om je te verbinding met tijdloze wijsheid. Een wijsheid die van groot belang is voor de uitdagingen waar we vandaag de dag allemaal mee te maken hebben. Het doel van monnik denken is een leven zonder ego, afgunst, lust, angst, woede, bitterheid of bagage.

Loslaten identiteit

Vaak heeft onze identiteit zoveel lagen dat we de echte ik uit het oog verliezen, als we al wisten wie of wat dat was. Wanneer je probeert je meest authentieke leven te leiden, zullen sommige contanten en relaties in gevaar komen. We zijn omringd door beelden en stemmen, families, vrienden, de maatschappij, en de media die ons vertellen wie we moeten zijn en wat we moeten doen. Het verlies van contacten, of het vinden van een manier om ze in je leven te houden, zijn beiden een uitdaging die de moeite waard zijn om aan te gaan.

Een betekenisvol leven

De enige manier om een ​​betekenisvol leven op te bouwen is om de ruis eruit te filteren en naar binnen te kijken. Dit is de eerste stap naar het opbouwen van je monniksgeest. Je kan je reis beginnen zoals monniken dat doen, door afleidingen op te ruimen. Je kan kijken naar de externe krachten die ons vormen en ons afleiden van onze waarden. Vervolgens inventariseer je de waarden die op dit moment jouw leven vormgeven en denk je na over de vraag of deze in overeenstemming zijn met wie je wil zijn en hoe je wil leven.

Waarden

Waarden zijn praktische tools, als een soort ethische GPS, die we kunnen gebruiken om door het leven te navigeren. Als je jouw waarden kent beschikt je over aanwijzingen die je wijzen op de mensen, acties en gewoonten die het beste bij jou passen. Waarden maken het jou makkelijker om jezelf te omringen met de juiste mensen, keuzes te maken, je tijd verstandiger te gebruiken en je aandacht te richten op waar het ertoe doet. Zonder waarden worden we meegesleurd door afleidingen want onze waarden worden beïnvloed door alles wat onze geest bezighoudt.

Creëer ruimte voor reflectie

Drie manieren waarop je ruimte voor reflectie kunt creëren.

-Ga dagelijks even zitten om na te denken over hoe de dag is verlopen en welke emoties je voelt.

-Door verandering eens per maand te reflecteren door naar een plek te gaan waar je nog nooit bent geweest of jezelf in een andere omgeving te verkennen.

-Doe iets dat voor jou betekenisvol is: een hobby, goed doel of politieke zaak.

Controleer je leven

Wat je ook denkt dat jouw waarden zijn, de acties vertellen het echte verhaal. Hoe besteed jij je tijd, en wat ga je ermee doen, laat zien wat we belangrijk vinden. Net als tijd kun je ook kijken naar het geld dat je uitgeeft om te zien naar welke waarden je leeft.

-Verleden waarden: denk eens na over de drie beste en drie slechtste keuzes die je ooit hebt gemaakt. Waarom heb je ze gemaakt? Wat heb je ervan geleerd? Hoe zou je het anders hebben gedaan?

-Waarde gedreven beslissingen: wanneer u geld uitgeeft aan iets wat niet nodig is pauzeer dan en denk: Wat is de waarde achter deze keuze? Idealiter wordt deze momentane pauze instinctief, zodat je bewuste keuzes maakt over wat er voor jou toe doet en hoeveel energie of geld je daaraan besteedt.

-Begeleidingsaudit: maak gedurende een week een lijst van de mensen met wie je de meeste tijd doorbrengt. Zet naast elke persoon de waarden die je deelt. Besteed je de meeste tijd aan de mensen die het meest aansluiten bij jouw waarden?

Negativiteit

Wordt jij wel eens wakker met de gedachten: hoe kan ik vandaag gemeen tegen of over andere mensen zijn? Of hoe kan ik ervoor zorgen dat ik mij beter voel door anderen zich slechter te laten voelen?

Negativiteit komt vaak voort uit een bedreiging van drie kernbehoeften: vrede, liefde en begrip. Een angst dat er slechte dingen zullen gebeuren (verlies van vrede). Angst om niet geliefd te worden (verlies van liefde). Of de angst om niet gerespecteerd te worden (verlies van begrip).

Uit deze angsten komen allerlei andere emoties voort: je overweldigd voelen, onzeker, gekwetst, competitief, behoeftig, enzovoort. Deze besmettelijke negatieve gevoelens komen uit ons voort in de vorm van klachten, vergelijkingen, kritiek en ander negatief gedrag.

Er zijn klagers, afzeggers, slachtoffers, critici, en concurrenten. Hoe meer negativiteit ons omringt, hoe negatiever we worden. Uit onderzoek blijkt dat negativiteit agressie tegenover willekeurige, niet-betrokken mensen kan vergroten. En hoe negatiever je houding, hoe groter de kans dat je in de toekomst opnieuw een negatieve houding zult hebben.

Je kunt negativiteit omkeren door een objectieve waarnemer worden. In plaats van dwangmatig te reageren en wraak te nemen, zouden we als menselijke wezens van onze vrijheid kunnen genieten en kunnen weigeren van streek te raken. Of het 25/75-principe toepassen: voor elke negatieve persoon in je leven, zorg ervoor dat je drie opbeurende mensen hebt. Ik probeer jezelf te omringen met mensen die op de een of andere manier gelukkiger of ergens positiefs beter zijn. Of nog een andere manier om negativiteit te verminderen als je deze niet kunt verwijderen, is door te regelen hoeveel tijd je iemand laat besteden, op basis van zijn of haar energie.

Spot, stop, ruil

Om gedachten te zuiveren, praten monniken over het proces van bewustwording, aanpakken en aanpassen met spot, stop en ruil (swap). Eerst worden we ons bewust van een gevoel of probleem: we herkennen het (spot).

Dan staan ​​we even stil om te bedenken wat dat gevoel is en waar het vandaan komt. We staan ​​even stil (stop) om erover na te denken. En als laatste passen we ons gedrag aan: we introduceren een nieuwe manier om het moment te verwerken (ruil/swap).

Gemoedsrust

Je bereikt gemoedsrust door verschillende niveaus van vergeving te beoefenen. Voorwaardelijke vergeving, onvoorwaardelijke vergeving en transformationele vergeving. Het geven en ontvangen van vergeving heeft beide voordelen voor de gezondheid. Wanneer we vergeving een vast onderdeel van onze spirituele oefening maken, merken we dat al onze relaties tot bloei komen.

Angst

We hebben de wereld zoveel te bieden, maar angst en bezorgdheid weerhouden ons van onze mogelijkheden. Wanneer je beter met angst en tegenslag kan omgaat besef je dat je in staat bent hier naar te handelen. Het geeft je een nieuw inzicht en vertrouwen wanneer er slechte/negatieve dingen gebeuren. Met een grotere objectiviteit kun je beter onderscheiden wat de moeite waard is om bang voor te zijn en wat niet.

Wanneer je iemand ontmoet die een negatieve sfeer uitstraalt, voel je dat, maar je denkt niet dat jij die sfeer bent. Hetzelfde geldt voor onze emoties: ze zijn iets dat we voelen maar we zijn ze niet. Dit is een vorm van onthechten van angst en negativiteit. Probeer te verschuiven van ik ben boos naar ik voel me boos, ik voel me verdrietig, ik voel me angstig. Een eenvoudige maar een diepgaande verandering omdat het je emoties op de juiste plaats zet. Het hebben van dit inzicht en perspectief kalmeert onze eerste reacties en geeft ons de ruimte om onze angst en de situatie eromheen zonder oordeel te onderzoeken. Onze angsten zijn talrijker dan onze gevaren en we lijden meer in onze verbeelding dan in werkelijkheid.

Onderscheid maken tussen nuttige en kwetsbare angst: een nuttige angst waarschuwt ons voor een situatie die we kunnen veranderen. Angst dat onze ouders zullen sterven is een pijnlijke angst omdat we de waarheid van de zaak niet kunnen veranderen. We transformeren pijnlijke angsten in nuttige angsten door ons te richten op wat we kunnen controleren.

Fundamentele motivaties van het leven

Motivaties zijn de drijvende kracht achter alles wat we doen.

-Motivatie angst: gedreven door ziekte, armoede, angst voor de hel of angst voor de dood. Deze kunnen een krachtige motivator zijn maar zijn niet duurzaam

-Motivatie verlangen: op zoek naar persoonlijke bevrediging door succes, rijkdom en plezier.

-Motivatie plicht: gemotiveerd door dankbaarheid, verantwoordelijkheid en de wens om het juiste te doen.

-Motivatie liefde: gedreven door zorg voor anderen en de drang om hen te helpen.

Angst, verlangen, plicht en liefde vormen dus de basis van ons leven en onze intenties. We maken bijvoorbeeld keuzes omdat we bang zijn onze baan te verliezen, omdat we de bewondering van onze vrienden willen winnen, omdat we hopen aan de verwachtingen van onze ouders te voldoen, of omdat we anderen willen helpen een beter leven te leiden.

Als we het over intentie hebben is dat niet hetzelfde als het geloof in wensvol manifesteren (het idee dat als je simpelweg gelooft dat iets zal gebeuren, het ook zal gebeuren). We kunnen niet met ware bedoelingen blijven zitten en verwachten dat wat we willen ons in de schoot zal vallen. We kunnen ook niet verwachten dat iemand ons vindt, ontdekt hoe geweldig we zijn en ons onze plek in de wereld overhandigt. Niemand gaat ons leven voor ons creëren.

De beste manier om onderzoek te doen naar het werk dat nodig is om je intentie te verwezenlijken, is door te zoeken naar rolmodellen. Verdiep je of haal inspiratie uit het werk van andere die jou inspireren.

Denk als een monnik en jou doel

Wanneer jou natuurlijke talenten en passies (je varna) aansluiten bij wat het universum nodig heeft (seva) en je doel worden, leef je in je dharma. Wanneer je je tijd en energie besteedt aan het leven in je dharma, heb je de voldoening om jou beste vaardigheden te gebruiken en iets te doen dat ertoe doet voor de wereld. Leven in je dharma is een zekere route naar vervulling.

De magische formule hiervoor is:

Passie + Expertise + Nut = Dharma en alles wat jij bent

Er zijn twee leugens, die sommigen van ons horen, als we opgroeien. De eerste is: ‘Je zult nooit iets bereiken.’ De tweede is: ‘Je kunt alles zijn wat je wilt zijn.’ De waarheid is: je kunt niet zijn wat je wilt. Maar je kunt alles zijn wat je bent. De Bhagavad Gita zegt dat het beter is om je eigen dharma onvolmaakt te doen dan die van een ander perfect. “Je tijd is beperkt, dus verspil hem niet door het leven van iemand anders te leiden.”

Sluit aan bij je passie

Om onze dharma te onthullen, moeten we onze passies identificeren: de activiteiten waar we van houden en die we van nature goed willen doen. Voor iedereen die naar de Kwadranten van Potentieel kijkt, is het duidelijk dat we zoveel mogelijk tijd rechtsboven, in Kwadrant Twee, moeten besteden: dingen doen waar we goed in zijn en waar we van houden (onze varna’s)

Think like a monk Jay Shetty

Er zijn vier varna’s en het kennen van jou varna vertelt je over je aard en competentie. Het is de bedoeling dat de verschillende persoonlijkheidstypes samenwerken in een gemeenschap, zoals de organen in een lichaam. Allemaal essentieel en geen enkele superieur aan de andere. Het doel van de varna’s is om te helpen jezelf te begrijpen zodat je kunt concentreren op je sterkste vaardigheden en passie. De vier varna’s zijn: de Schepper en de Maker de Gids, en de Leider.

-Scheppers

Oorspronkelijk: handelaren, zakenlieden

Vandaag: marketeers, verkopers, entertainers, producenten, ondernemers, CEO’s

Vaardigheden: brainstormen, netwerken, innoveren

-Makers

Oorspronkelijk: kunstenaars, muzikanten, creatievelingen, schrijvers

Vandaag: maatschappelijk werkers, therapeuten, artsen, verpleegkundigen, hoofden van personeelszaken, kunstenaars, muzikanten, ingenieurs, programmeurs, timmerlieden, koks

Vaardigheden: bedenken, ondersteunen, implementeren

-Gidsen

Oorspronkelijk en vandaag: leraren, gidsen, goeroes, coaches, mentoren

Vaardigheden: leren, studeren, kennis delen en wijsheid

-Leiders

Oorspronkelijk: koningen, krijgers

Vandaag: leger, justitie, wetshandhaving, politiek

Vaardigheden: besturen, inspireren, anderen betrekken

Het doel van de varna’s is om u te helpen uzelf te begrijpen, zodat u zich kunt concentreren op uw sterkste vaardigheden en neigingen.

Routine: locatie heeft energie en tijd heeft geheugen

Een aanbeveling in routine is om een ​​uur eerder wakker te worden dan je nu doet. De energie en stemming van de ochtend dragen de hele dag door, dus het leven zinvoller maken begint daar. Neem in deze nieuwe ochtendroutine de tijd voor:

-Dankbaarheid: toon elke dag dankbaarheid aan iemand, een plaats of iets, bedenk het schrijf het op of deel het.

-Inzicht: krijg inzicht of inspiratie door de krant of een boek te lezen of naar een podcast te luisteren.

-Meditatie: neem vijftien minuten de tijd om alleen te zijn, met ademhaling, visualisatie, meditatie, stemactivatie.

-Oefening: monniken deden yoga, maar je kunt ook wat basisoefeningen doen of een training doen.

Jouw ochtend wordt bepaald door de avond: De emotie waarmee je ’s avonds in slaap valt, is waarschijnlijk de emotie waarmee je ’s ochtends wakker wordt. Als je ’s ochtends vroeger wil opstaan begin dan ook met een gezonde, rustgevende avondroutine. Zo begint de routine die we de ochtenden hebben gecreëerd zich uit te breiden naar de hele dag.

Locatie en tijd heeft energie

Routines gaan niet alleen over acties; ze gaan ook over de locaties waar die acties plaatsvinden. Er is een reden waarom mensen beter studeren in bibliotheken en beter werken op kantoren. Elke omgeving, van de grootste stad tot het kleinste hoekje van een kamer, heeft zijn eigen specifieke energie.

Als we onze locaties afstemmen op specifieke doeleinden, zijn we beter in staat om de juiste energie en aandacht op te wekken. Hetzelfde geldt voor tijd. Door elke dag iets op hetzelfde tijdstip te doen kunnen we eraan denken het te doen en het met toenemende vaardigheid en gemak te doen.

Tijd en locatie helpen ons dus het moment te maximaliseren. Maar er is één essentieel onderdeel om volledig aanwezig te zijn in dat moment: single-tasking. Om iets effectief te doen wat concentratie en focus vereist is routine en single-tasking een vereiste vaardigheid. Om dit in je leven brengen is het aan te raden te starten met een enkele focus voor een korte periode.

De apengeest (monkey mind)

In een oude Indiase tekst wordt de geest vergeleken met een dronken aap. Voor hem die de geest heeft overwonnen, is de geest de beste vriend; maar voor iemand die daar niet in is geslaagd zal zijn geest de grootste vijand zijn. De apengeest is een kind en de monniksgeest is een volwassene. Een kind huilt als het niet krijgt wat het wil, en negeert wat het al heeft. De impulsieve, door verlangens gedreven kindergeest, wordt getemperd door de oordeelkundige, pragmatische geest van de volwassen geest die zegt: dat is niet goed voor je of wacht maar tot later. Als hij goed is opgeleid heeft de overwonnen geest zelfbeheersing, redeneervermogen en herkent hij de apengeest.

Naast het ouder-kind model hebben de leringen van de monniken nog een analogie voor de concurrerende stemmen in ons hoofd. In de Upanishads wordt de werking van de geest vergeleken met een wagen die wordt aangedreven door vijf paarden. In deze analogie is de wagen het lichaam, de paarden de vijf zintuigen, de teugels de geest en de wagenmenner het intellect. In de ongetrainde toestand slaapt de wagenmenner (het intellect) tijdens zijn werk, dus de paarden (de zintuigen) hebben de controle over de teugels (de geest) en leiden het lichaam waar ze maar willen. Paarden, aan hun lot overgelaten, reageren op wat er om hen heen gebeurt. In de getrainde staat is de wagenmenner (het intellect) echter wakker, bewust en aandachtig, en laat hij de paarden niet de weg wijzen. De wagenmenner gebruikt de teugels van de geest om de wagen zorgvuldig langs de juiste route te sturen.

Investeer in het bewuste brein

Als je geest zegt: “Je kunt dit niet doen”, reageer dan door tegen jezelf te zeggen: “Je kunt het wel. Jij hebt het vermogen. Je hebt de tijd. Herkader en bouw een relatie op met de stem van dat pessimistische kind. Je volwassen stem wordt sterker als je leest, onderzoekt, toepast en test.

Alleen door los te laten van gewoontes, handelen of denken niet de gezonde routines, kunnen we werkelijk controle krijgen over de geest. Loslaten is niet dat je niets bezit, maar dat niets jou zou moeten bezitten. Er zijn oneindig veel uitdagingen die je kunt loslaten: het opgeven van tv of je telefoon, snoep of alcohol; een fysieke uitdaging aangaan; zich onthouden van roddelen, klagen en vergelijken.

Ego

Als we nederig zijn, staan ​​we open voor leren, omdat we begrijpen hoeveel we niet weten. Het grootste obstakel om te leren is dus om alles te weten. Dit valse zelfvertrouwen is geworteld in het ego. Het arrogante ego verlangt naar respect, terwijl de nederige werker respect afdwingt. Je kunt de mythe van je eigen belangrijkheid maar een beperkte tijd volhouden. Als jij je ego niet breekt, zal het leven het voor jou breken. Het ego heeft twee gezichten. Het ene moment vertelt het ons dat we overal goed in zijn, en het volgende moment vertelt het ons dat we de slechtste zijn. Hoe dan ook, we zijn blind voor de realiteit van wie we zijn. Ware nederigheid is het zien van wat er tussen de extremen ligt. Ware nederigheid is een stap verder dan het simpelweg onderdrukken van het ego.

Zelfrealisatie

In denk als een monnik worden de kwaliteiten die we nodig hebben voor zelfrealisatie benadrukt. Niemand zegt ooit: wauw, deze maaltijd heeft de perfecte hoeveelheid zout. Een zelf gerealiseerde monnik is als zout in een gerecht dat we zout niet pas opmerken als er te veel of te weinig van in ons voedsel zit. Wanneer zout op de best mogelijke manier wordt gebruikt, wordt het niet herkend. Zout is zo nederig dat wanneer er iets misgaat, het de schuld op zich neemt, en wanneer alles goed gaat, het geen eer opeist.”

Door nederigheid kan je je eigen sterke en zwakke punten duidelijk zien zodat je kunt leren en groeien. Zelfvertrouwen en een hoog zelfbeeld helpen je jezelf te accepteren zoals je bent: nederig, onvolmaakt en strevend. Laten we een opgeblazen ego niet verwarren met een gezond zelfbeeld. Het ego wil dat iedereen je aardig vindt. Een hoog zelfbeeld is prima als dat niet zo is. Het ego denkt dat het alles weet. Zelfbeeld denkt dat het van iedereen kan leren. Het ego wil zichzelf bewijzen. Zelfbeeld wil zichzelf uiten.

Denk als een monnik en deel

Dankbaarheid is in verband gebracht met een betere geestelijke gezondheid, zelfbewustzijn, betere relaties en een gevoel van vervulling. Mensen die dankbaar zijn, rapporteerden aan het eind van de dag een lager stressniveau. Als dagelijkse dankbaarheid goed voor je is, dan is meer dankbaarheid vast beter voor je. Laten we het dus hebben over hoe we dankbaarheid in ons dagelijks leven kunnen vergroten. Monniken proberen altijd dankbaar te zijn voor alles.

Vriendelijkheid en dankbaarheid zijn symbiotisch en moeten samen in harmonie ontwikkeld worden. Vriendelijkheid is net zo makkelijk, en net zo moeilijk, als dit: oprecht iets goeds willen voor iemand anders, nadenken over wat hen ten goede zou komen en moeite doen om hen dat voordeel te geven. Om ons perspectief te geven helpt dankbaarheid en dienstbaarheid ons om negatieve emoties zoals woede, stress, jaloezie en teleurstelling om te zetten in een positief dankbaar gevoel.

Relaties en vertrouwen

Als je relaties ingewikkeld zijn, accepteer dan hun complexiteit. Probeer vergeving te vinden voor hun mislukkingen en dankbaarheid voor hun inspanningen. Hierbij hoef je natuurlijk niet dankbaar te zijn als iemand je onrecht heeft aangedaan. Je hoeft niet dankbaar te zijn voor iedereen in je leven. Monniken geloven dat verschillende mensen verschillende doelen dienen en dat elke rol op zijn eigen manier bijdraagt ​​aan onze groei. Er zijn vier kenmerken waarnaar we op zoek zijn in de mensen die we in ons leven toelaten.

-Competentie: de persoon beschikt over de juiste vaardigheden om uw probleem op te lossen. Ze zijn een expert of autoriteit op hun gebied.

-Zorg: zij geven om uw welzijn en wat het beste voor u is, niet om uw succes.

-Karakter: mensen met een sterk moreel kompas en compromisloze waarden

-Consistentie: betrouwbaar, aanwezig en beschikbaar wanneer u ze nodig hebt.

Gebruik de vier soorten vertrouwen om te begrijpen waarom u zich tot iemand aangetrokken voelt en of de kans groot is dat u in contact komt als vriend, collega of romantische partner. Vraag jezelf af: wat is mijn oprechte bedoeling om betrokken te raken bij deze relatie?

Om diversiteit te vinden, moeten we openstaan ​​voor nieuwe verbindingen. Een deel van het opgroeien, op welke leeftijd dan ook, is het accepteren dat ons gezin van herkomst ons misschien nooit alles zal kunnen geven wat we nodig hebben. Het is oké om te accepteren wat je wel en niet krijgt van de mensen die je hebben opgevoed. En het is oké, noodzakelijk zelfs, om jezelf te beschermen tegen degenen in je familie die niet goed voor je zijn Het gevoel op de een of andere manier verbonden te zijn met de rest van de mensheid kan een positieve therapeutische werking hebben op mensen wiens familie hun leven moeilijk heeft gemaakt.

Vertrouwen

Vertrouwen wordt verdiend en er zijn verschillende stadia van vertrouwen. Wij vragen ons af: kan ik erop vertrouwen dat u trouw bent? Kan ik erop vertrouwen dat u helpt met het huishouden? Kan ik erop vertrouwen dat je luistert, dat je er voor mij bent?

-Neutraal vertrouwen: er bestaan ​​positieve eigenschappen die geen vertrouwen rechtvaardigen

-Contractueel vertrouwen: Ik masseer jouw rug als jij de mijne masseert!

-Wederzijds vertrouwen: Hulp gaat beide kanten op. Je weet dat je er in de toekomst voor elkaar zult zijn.

-Puur vertrouwen: wat er ook gebeurt, u zult elkaar steunen.

Vertrouwen kan op kleine en grote manieren worden bedreigd en moet dagelijks worden versterkt en opnieuw opgebouwd. Bouw en versterk elke dag vertrouwen door:

-Beloftes doen en nakomen (contractueel vertrouwen)

-Geef degenen die je dierbaar zijn oprechte complimenten en opbouwende kritiek; doe je best om steun te bieden (wederzijds vertrouwen)

-Iemand bijstaan, zelfs als deze zich op een slechte plek bevindt, een fout heeft gemaakt of hulp nodig heeft die veel tijd kost (puur vertrouwen)

Aantrekkingskracht versus verbinding

Er zijn vijf primaire motivaties voor verbinding:

-Fysieke aantrekking: je houdt van hoe ze eruit zien, je wordt aangetrokken door hun uiterlijk, stijl of aanwezigheid, of je houdt van het idee om samen met hen gezien te worden.

-Materieel: je houdt van hun prestaties en de macht en/of de bezittingen die dit hen oplevert.

-Intellectueel: je vindt het leuk hoe ze denken, je wordt gestimuleerd door hun conversatie en ideeën.

-Emotioneel: je maakt een goede connectie. Ze begrijpen je gevoelens en vergroten je gevoel van welzijn.

-Spiritueel: ze delen jouw diepste doelen en waarden.

-Liefde levend houden: vind nieuwe manieren om samen tijd door te brengen, samen te dienen, samen te mediteren en te zingen, samen voor te stellen wat jullie allebei willen van de relatie.

Overwinnen van liefdesverdriet

In elke relatie heb je de mogelijkheid om zelf te bepalen hoeveel vreugde je verwacht en hoeveel pijn je accepteert. De strategieën om liefdesverdriet te overwinnen, houden rechtstreeks verband met de ideeën van monniken over het zelf, en hoe we onze weg naar vrede en een doel vinden. Voel elke emotie; leer van de situatie; geloof in je waarde, wacht voordat je weer gaat daten.

Dienstbaarheid

Plant bomen voor de schaduw waarvan je niet van plan bent te zitten. Iedereen, zelfs degenen onder ons die hun leven al aan dienstverlening hebben gewijd, kunnen altijd meer geven. Het hoogste doel is om in dienstbaarheid te leven. Onbaatzuchtigheid is de zekerste route naar innerlijke vrede en een zinvol leven. Monniken leven in dienstbaarheid en denken als een monnik betekent uiteindelijk dienen. We proberen een plek schoner achter te laten dan we hem aantroffen, mensen gelukkiger dan we ze aantroffen, de wereld beter dan we hem aantroffen.

Wanneer we compassievolle doelen nastreven die erop gericht zijn anderen te helpen of op een andere manier de wereld een betere plek te maken, zullen we minder snel last hebben van angst- en depressiesymptomen dan wanneer we ons richten op het verbeteren of beschermen van onze eigen status of reputatie. Het geven aan anderen activeert het pleziercentrum van onze hersenen. Het is win-win-win. Dit is misschien de reden waarom degenen die anderen helpen doorgaans langer leven, gezonder zijn en een beter algemeen gevoel van welzijn hebben.

Een directe weg naar een betekenisvol leven

Hier is de lifehack: service is altijd het antwoord of love is the answer what was the question. Het lost een slechte dag op, het verzacht de lasten die we dragen. Dienstbaarheid helpt andere mensen en helpt ons, we verwachten niets terug, maar wat we krijgen is de vreugde, een uitwisseling van liefde. Als je in een dienstbare positie leeft, heb je geen tijd om te klagen en kritiek te leveren. Als je in dienstbaarheid leeft, verdwijnen je angsten. Als je in dienstbaarheid leeft, voel je je vrijer en materiële gehechtheden nemen af. Dienstbaarheid is de directe weg naar een zinvol leven.

 

Genoeg voor vandaag…… Denk als een monnik.