Blog

Cacao achtergrond

De gebruikte ceremoniële cacao (informatie van de leverancier Shadi Henau)

Cacao is een medicijn dat al sinds eeuwen gebruikt wordt bij de Maya’s, zowel als krachtvoer als voor helingsdoeleinden. Deze specifieke Cacao die we gebruiken in de ceremonie wordt door een priester, die zelf al 16 jaar Cacaoceremonies leidt in Guatemala, voor de medicinale inhoud uitgekozen. Hij gaat langs bij de producenten om de Cacao in te kopen met de juiste capaciteiten om ceremonieel te gaan gebruiken. Deze Cacao is niet alleen biologisch, maar heeft ook een veel hogere theobromine-inhoud dan welke andere Cacao die commercieel verkrijgbaar is. Deze Cacao is van de Centraal-Amerikaanse oer variëteit die een kleinere, smallere, meer bittere boon heeft dan de Zuid-Amerikaanse variëteiten. Hij bezit tot 80% theobromine en dit is fenomenaal vergeleken met de magere 5-10% die grote merken eetchocolade aanbieden en de uitzonderlijke 40-50% gevonden in enkele van de betere (raw/bio) chocoladerepen. De Centraal-Amerikaanse variëteit is veel minder gekruist geweest met andere soorten en is redelijk onaangeraakt gebleven. Tegenwoordig is er een groter draagvlak om de medicinale en spirituele capaciteit van deze plant te gaan appreciëren. Het is een meesterlijke plant die lichaam en geest versterkt, opent en verbindt en grote mogelijkheden biedt voor zowel persoonlijke als collectieve ontwikkeling hier op aarde.

De Cacao wordt direct van de producenten aangekocht, per vrachtwagen naar het atelier gebracht en daar gaan de plaatselijke Maya-vrouwen aan het werk met het (licht) roosteren van de bonen. Zij pellen vervolgens alle bonen met de hand en worden hiervoor fair betaald. Het met de hand verwerken zorgt ervoor dat er geen beschimmelde bonen mee in de Cacao terecht komen. De bonen worden gemaald in een steenmolen die de Cacao ook fijn en vloeibaar maakt, waarna hij in zakken van 1 pond (454 gr.) afgewogen en verzegeld wordt. Dan laat men de blokken stollen en zijn ze klaar om te verkopen. Het is dus pure Cacao die nog alle gezonde vetten en mineralen bezit.

Voor ceremonies is het belangrijk dat de Cacao goed is klaargemaakt. Ik gebruik 40 gram per persoon en het is bij ceremonieel gebruik aan te raden dat de deelnemer slechts een lichte maaltijd, of helemaal niks, voorafgaand aan de ceremonie eet. Het is ook aan te raden de dag van de ceremonie geen cafeïne of alcohol te nuttigen. Al deze acties versterken de kracht van de ceremonie zowel als de werking van de Cacao zelf. Een Cacaoceremonie kan van alles inhouden: het kan een zangcirkel zijn, een dansfeest, een ceremonie waar diep loslaten en proceswerk plaatsvind, geleide meditaties, visualisaties, massage … Zolang we maar met liefde en respect met het medicijn omgaan is alles goed. Ik nodig de gebruiker altijd uit om met intentie te drinken. Die intentie kan zowel uitgesproken als in stilte geëerd worden. De Cacao is een hartmedicijn met een sterke spirit die voor velen onmiddellijke veranderingen van kracht maakt. Voor mij is het de eerste methode, de eerste plant teacher die me heeft leren emotioneel los te laten… Diep verdriet kan geraakt worden, angst, boosheid, en ook onvoorwaardelijke liefde, inzichten, diepe vreugde, enz. Emotionele processen vallen alleen voor als de persoon daar klaar voor is en als de ruimte daarvoor geschikt is. Het lichaam weet wat er kan bewegen en wanneer het bewustzijn klaar is. Het leuke aan Cacao is dat het zich voor diep innerlijk werk leent, maar alleen wanneer de persoon ook rationeel of geestelijk beslist dat toe te laten. Cacao gaat ons dus ook op een heel zachte manier assisteren weerstand los te laten en een diepere kracht en speelsheid binnen onszelf te gaan herontdekken.

Shadi Henau

About Johan Raaimakers