Blog

Blog “Tijd, Ruimte, Leegte en Vrijheid”

Een bericht van S….. na de derde massage:
“Jouw massages maken zoveel los… Jij neemt me mee naar een heel andere wereld met ervaringen die hier niet te bevatten zijn. Ik heb de laatste keer onmetelijke ruimte gevoeld, waarin ik vrij was van mijn lichaam en waarin ik jou als ziel ontmoette. Er was zoveel blijheid, lichtheid en krachtige energie. Het besef dat ik terug kan keren naar die onbegrensdheid is overweldigend. Dat maakt het leven de moeite waard om te leven”

We kennen allemaal de 5 elementen waarvan het vijfde element de ether is. In het Tibetaans boeddhisme noemen ze dit element de leegte, wat eigenlijk nog een stapje verder gaat dan de ether qua beleving.
In ons leven doen we er eigenlijk alles aan om deze leegte te voorkomen. Niet zozeer wij zelf maar ons ego is het die ons daar van weg houdt. Noem het maar verveling of eenzaamheid die recht tegenover de leegte staat. Ons ego is niet blij met verveling en wil meestal actie, iets doen… muziek aan, tv aan of film kijken. Mail checken en voor de 10 de keer op Facebook kijken. Maar ook de sportactiviteiten en zelfs wandelen kan voortkomen uit verveling. Wanneer doen we eigenlijk helemaal niets of alleen het waarnemen van onze gedachten en waar die ons tot actie wil aanzetten. Deze actieve waarneming noemen we dan Zazen of meditatie, wat eigenlijk ook alweer een actie is……..

Identiteit als zware last:
Het opmerken en het onderzoeken van onze gedachten en drang naar actie is belangrijk. Door onze gedachten op een wijze manier aandacht te geven kunnen we ons op den duur anders gaan voelen. Wat dan te ontdekken valt is dat de oorzaak van verveling of eenzaamheid vooral in jezelf zit.
Leegte volgens het boeddhisme is ”het niet bestaan van afhankelijkheid en opzichzelfstaandheid”. Het heeft alles te maken met durven loslaten van waar je in gelooft en hoe je denkt dat iets is, of zou moeten zijn. Inzicht in leegte is in boeddhistische zin vooral bevrijdend. Het gaat om het loslaten van je identiteit en dat kan het loslaten van een zware last zijn.
In het Tibetaans boeddhisme wordt leegte ook wel ”geen zelf” genoemd. Niet dat er niets is en dat wij wel dingen ervaren maar dan is het leeg of beter gezegd, dan is het zonder ego. Leegte in het boeddhisme betekent dus het loslaten van je ego, of het los kunnen zien van je ego en je niet identificeren met de vorm die je is aangeleerd. Het ontstijgen van je ego is echter niet iets dat je zomaar eventjes doet. Eerst is een gezond ego belangrijk, voordat je je bezig gaat houden met egoloosheid.

Meditatie en het ervaren van een massage:
Vipassana is een belangrijke meditatievorm uit het boeddhisme om inzicht te krijgen in de werking van ons ego. ‘Vi’ betekent ‘dieper’ en ‘passana’ betekent ‘zien’. In plaats van te leven en reageren in een wereld van concepten, kijkt de mediterende bij Vipassana dieper in zichzelf. Ontdekt kan worden dat alles opkomt en vergaat en dat alle gedachten en acties een gevolg hebben. Als mens bestaan we uit een veld van veranderingen, vibraties, biologische processen, mentale toestanden en allerlei gewenningen en overtuigingen. Maar een losstaand ‘ik’ dat alles onafhankelijk bepaalt is daarin niet te vinden. Vipassana of een tantrische energetische  massage is als een soort brug tussen de wereld van labels naar een wat diepere werkelijkheid, die ook wel de ultieme werkelijkheid wordt genoemd in het boeddhisme.

Of zoals S….. het verwoordt
‘Dat maakt het leven de moeite waard om te leven”

In liefde, licht en balans,

Johan Raaimakers

About Johan Raaimakers