Blog

Blog tantra twijfel en vertrouwen

Tantra twijfel en vertrouwen

Onze heldere aardse beleving zit op de scheidslijn van Samsara (het dagelijks leven) en Nirvana (een staat van bevrijding). Aan de ene kant zit onze twijfel en ons vertrouwen aan de andere kant. Noem het een gezonde balans want we kunnen niet functioneren met alleen maar twijfel maar ook niet met alleen maar vertrouwen.
Persoonlijk heeft vertrouwen en twijfel mij veel gebracht met betrekking tot emotionele vrijheid in het leven. Zo heb ik kunnen zien dat twijfel een objectieve vaststaand fijt is en dat vertrouwen subjectief uit een eigen binnenwereld komt. En zo kunnen twijfel en vertrouwen in één vallen en je het inzicht geven dat het één ook niet zonder het ander kan. Het inzicht dat Samsara en Nirvana uit hetzelfde voortkomt en het geen dualiteit in zich draagt. De Boeddha zij hierover: “alles is veranderlijk en alles is afhankelijk”

Binnen en buiten wereld
Zo kan je zeggen dat twijfel zijn nut heeft in de buitenwereld, zonder twijfel zou er ook niets kunnen ontstaan, het vormt een basis van wetenschap en nieuwe uitvindingen. Als mensen als Da-Vinci en Einstein geen twijfels hadden gehad had de wereld er anders en wellicht wel saai uitgezien. Maar twijfel is niet de enige methode die kennis oplevert want als je twijfel mee neemt naar je binnenwereld zal deze alleen maar een hindernis voor je zijn. In de binnenwereld heerst het vertrouwen. Als je naar binnen gaat twijfel dan steeds minder en vertrouw steeds meer want als je het punt van niet twijfelen hebt bereikt ben je in je centrum aangekomen. Daartegenover staat dus weer, als je de buitenwereld wil begrijpen heb je aan vertrouwen weer niets.

Objectief en subjectief
Twijfel komt dus van pas in de objectieve, feitelijk vaststaande,  buitenwereld waar je moet leven en overleven en waar actie is en waar alles aan verandering onderhevig is. Je eigen subjectieve binnen wereld heeft vertrouwen nodig, vertrouwen in die eigen binnenwereld waar inzichten en wijsheden verborgen liggen in de stille dieptes van ons zijn. Daar liggen de schatten van onze liefdevolle emotionele vrijheid, daar vind je onvergankelijk geluk.

Tibetaans Boeddhistische Tantra
De visie die je leert in balans te komen om te twijfelen als er twijfel geboden is en om te vertrouwen zet hij zijn twijfel opzij. Deze visie leert je neutraal te kijken, te observeren en niet te oordelen vanuit objectie of subjectie. De valkuil hier is dat diegene die observeert het subject en het object tegelijk is. Maar door neutrale observatie kan je twijfel en vertrouwen overstijgen wat leid naar een enorme emotionele bevrijding.

In liefde, licht en balans,

 

Johan Raaimakers

Tantra-Atma

About Johan Raaimakers