Blog

Blog tantra, sedatie en Conflicten

Tantra, sedatie en conflicten,

Voor een kleine medische ingreep mocht ik kiezen voor een lichte sedatie. Bij de omschrijving stond “bij sedatie wordt het bewustzijn tijdelijk verlaagt, u wordt wat rustiger zonder het bewustzijn volledig te verliezen”. Nou dacht ik dat word een conflict, in tantra ben ik mijn bewustzijn aan het vergroten om juist rustiger te worden. Een mooi onderwerp dacht ik om te onderzoeken wat tantra, sedatie en conflicten nu gemeen hebben met elkaar en ja “het bewustzijn”.

Als eerste onze relaties en conflicten die kunnen ontstaan in een relatie. Bij een relatie denk je dan al snel aan een geliefde, dat is ook zo maar tantra bekijkt relatie wat breder dan dat. Ik kan een relatie hebben met bijvoorbeeld een bloem, als ik er naar kijk is er een respons vanuit mijn bewustzijn. In Sanskriet heet dit proces naman en rupa, naman is diegene die doormiddel van bewustzijn rupa (wat je waarneemt) waarneemt. En zo heb ik een relatie met de bloem, de natuur, met mensen of met mijn gedachten of ideeën door contact en respons. En hoe kunnen dan de conflicten ontstaan binnen deze relaties van contact en respons? In het algemeen is er weinig conflict in de relatie met de natuur of die bloem omdat deze geen ego in zich hebben. Soms kan een regenbui wel je plannen dwarsbomen maar dat is meestal acceptabel. Dan is er nog de relatie met materialistische dingen, mensen en ideeën. Je kan er aan gehecht raken, bang zijn ze te verliezen en die angst kan een conflict veroorzaken. Een bepaald idee wat je hebt kan bijvoorbeeld een conflict veroorzaken met anderen die dat idee niet hebben. Je gaat graag om met mensen die dezelfde ideeën hebben, dat scheelt conflicten, dat wil je liever niet.

De vraag is: hoe kan er dan een relatie zijn zonder conflict, is dat dan onmogelijk of benaderen we de relatie verkeert ? Een voorbeeld; een bedelaar is duidelijk en eerlijk, hij houdt bewust zijn bedelnap voor en zegt “als u wat geld kunt missen geef het dan alstublieft”. Maar hebben we niet allemaal een soortgelijke onbewuste bedelnap die zegt geef me plezier, geef me waardering geef me troost? En fijn als je het krijgt maar bewust of onbewust vraag je respons. Om conflicten te voorkomen moet je dus gaan uitzoeken of je zonder bedelnap kan leven. Kan ik een ander benaderen vrij van verlangen? Kan ik mijn ziel delen als vriend of zit er een ego addertje? Is er balans in de relatie? Is er geen aversie (nadeel) of een begeerte (voordeel)? En kunnen we zo ook omgaan met de natuur, ideeën gedachten, werk, je relatie met mensen of dieren enzovoorts? Is je werk bijvoorbeeld een bron van inkomsten of heb je plezier in je werk en geeft het je levensvreugde? Is je relatie bedoeld om je verlangens te vervullen, of je angst voor alleen zijn, of houd je gewoon van je partner voel je haar of zijn liefde en heb je contact met haar of zijn ziel.

Tantra is dus geen sedatie maar het ontwikkelen van je bewustzijn, daardoor kunnen we conflictloos worden en leven in harmonie en balans met mens en natuur. Tantra zegt “laat relaties geen andere bedoelingen hebben dan een verdieping van de geest of verrijking van de ziel”. Liefde wordt anders vernietigd door het proces van het ego. Het proces van het ego is het proces dat altijd iets zoekt waar het wel bij kan varen of waar het aan kan verdienen.

In liefde, licht en balans,

Johan Raaimakers
www.tantra-atma.nl

About Johan Raaimakers