Blog

Tantra bevrijding en vrijheid

Tantra bevrijding en vrijheid.

5 mei “Bevrijdingsdag”…. De dag dat we met zijn allen de vrijheid vieren als één Nederlands volk, dat we vrij zijn van oorlog en onderdrukking. En wij als Nederlanders hebben niet zoveel te klagen over vrijheid ten opzichte van andere volkeren of religiën.

Maar hoe zit het eigenlijk met onze persoonlijke bevrijding en vrijheid ??? Hoe vrij ben jij van innerlijke conflicten, schaamte, jaloezie, woede, begeerte, geestelijke conditioneringen of fysieke blokkades. Voelen velen van ons niet nog steeds de onderdrukking of opgelegde beperkingen door geloof of opvoeding. Of misschien voel je beperkingen of angst door vroegere fysieke of mentale misbruik of dominantie….. allemaal gebeurtenissen die jou nog steeds kunnen beperken in je persoonlijke vrijheid.

Deze vroegere beperkingen, misbruik of dogma’s kunnen in het heden parten blijven spelen bij mannen en vrouwen en hun relatie. Maar ook seksuele vrijheid tijdens je opvoeding bepaalt in grote mate ook je seksuele vrijheid in het heden en kan je beperken of blokkeren in onder andere: Naakt zijn is lastig, aanraking ongemakkelijk, schaamte voor je uiterlijk, wantrouwen, angst… enzv.

Tantra en seksuele vrijheid

Innerlijke conflicten komen vaak voort uit conflicten tussen onze mannelijke kant en onze vrouwelijke kant. In tantra is iedere vrouw een godin en iedere man is een god. De god en de godin zitten in ieder mens, als deze zichzelf accepteert als een tweeslachtig wezen. Als we zowel onze mannelijke als onze vrouwelijke kant accepteren kunnen we androgyn (twee-slachtig) worden. Door spiritualiteit en seksualiteit te verenigen kunnen we het pad van tantra bewandelen om daarbij onze seksualiteit te aanvaarden en te exploreren.

Een uitdaging

In alles wat zich voordoet is er de mogelijkheid om jezelf meedogenloos waar te nemen en je eigen verkrampingen te onderzoeken. Elke gebeurtenis is een uitdaging om oude overlevingsstrategieën te doorzien, en geeft je de mogelijkheid deze niet te hanteren maar om ze open aan te gaan. Het werkt alleen als je ALLES aangaat. Wanneer je geen hoop koestert en niet streeft naar verbetering, niets afwijst en je niet aan leuke dingen vastklampt.

De Tibetaans Boeddhistische visie op leven en lijden kan je geestelijk en emotioneel bevrijden, de tantra binnen diezelfde visie kan je lichamelijk bevrijden of zoals de betekenis van het woord tantra aangeeft verruiming of expansie. Het tantrisch Tibetaans Boeddhisme als tool voor je persoonlijke bevrijding en als tool voor de éénheid van verleden, heden en toekomst.

 

In liefde licht en balans,

Johan Raaimakers

www.tantra-atma.nl

 

About Johan Raaimakers