Blog

28 juli-4 aug. 2018 “Tantra & Shibari” weekcursus Frankrijk

Johan Raaimakers van Tantra-Atma Massages en Silvia Elisa van Natural Bliss verzorgen samen deze bijzondere weekcursus bij Sadhaka in Frankrijk. Knopen, geknoopt worden, masseren, ervaren, grenzen verkennen, playfull, dansen en mediteren zijn de ingrediënten wat samen met de mooie locatie, gezelligheid, een goed bed, lekker eten en drinken een onvergetelijk en duurzaam ervaring oplevert.

Tantra ofwel bevrijding/verruiming is gericht op geestelijke verruiming en emotionele bevrijding. In de Tantra ligt de nadruk op de ontwikkeling van menselijke sterkte en bewustzijn. Dit kan door middel van meditatie alsook door de directe confrontatie met moeilijke omstandigheden door het overwinnen van angsten en zwakheden.

Shibari ofwel Kinbaku is een Japanse vorm van bondage waarbij je op een kunstzinnige en erotische manier wordt vastgebonden. Het binden zelf is een belangrijk onderdeel van het spel waar veel tijd aan wordt besteed in Shibari. Het binden is aan esthetische regels gebonden waarbij vertrouwen, overgave, gelijkwaardigheid en doelloosheid belangrijke pijlers zijn.

Tantra & Shibari

Tantra & Shibari is dus de unieke combinatie van bevrijding door te binden en gebonden te worden. De mogelijkheden zijn eindeloos en er is heel veel te ontdekken op het gebied van Shibari techniek en het spelen met polariteiten, in je kracht komen en de ander in de overgave leiden. Er zijn geen ingewikkelde knopen nodig om een diepe verbinding aan te gaan maar de ontvanger zal dieper kunnen zakken als ze voelen dat je weet wat je doet. Beheersing van techniek, weten waar je zachter en waar je de touwen harder kan vastmaken of hoe je een lichaam goed kan leiden zorgt ervoor dat de ander in vertrouwen in een diepere ontspanning kan gaan.

Programma

Naast de techniek van het knopen en de Tantrische Prana Flow massage wordt er aandacht besteed aan het spel van overgave en leiden en hoe we ons lichaam en al onze zintuigen kunnen gebruiken. Daarnaast zullen we playfull integreren wat we leren. Maar ook dans en meditatie zullen onderdelen zijn van de Shibari experience. (het exacte programma volgt)

De visie van Tantra & Shibari

Tantra & Shibari

Shibari is een Japanse bondage techniek die gecombineerd wordt met Tantra. De cursus is gericht op het ervaren van je grenzen zowel als gever als ontvanger. Een zuiver en betrouwbaar contact tussen de gever en de ontvanger is daarin noodzakelijk. Een Tantrisch contact steunt op 4 essentiële pijlers: vertrouwen, overgave, gelijkwaardigheid en doelloosheid. Als deze pijlers rusten op een stevig bed van Prana (levensenergie) dan kan je voorzichtig één pijler weghalen, in het geval van Shibari is dat de pijler gelijkwaardigheid. Door gebonden te worden ervaar je heel direct en bewust de inperking van je fysieke vrijheid. Gedaan in een veilige omgeving vanuit Prana geeft dit ruimte voor een bewust onderzoek naar je eigen grenzen. Grenzen worden opgezocht en verlegd om zodoende nog meer vrijheid te creëren in je eigen bestaan. Welke gevolgen heeft dat voor jou op emotioneel, mentaal en spiritueel niveau? De Tantra & Shibari cursus biedt een veilige setting en de tools om dit onderzoek samen met een partner aan te gaan. Voor een onbevangen ervaring is het belangrijk dat er in je relatie al een mate van vertrouwen en overgave aanwezig is.

Tantra & Shibari

De filosofie achter de cursus Tantra & Shibari

Shibari is een aloude Japanse bondage techniek en is ontstaan in de tijd dat er meer gevangenen waren dan gevangenissen in Japan. Men bond de gevangenen dusdanig vast dat ontsnappen kansloos was. Deze wijze van bondage is later uitgegroeid tot een kunst waarbij de schoonheid van het knopen belangrijk was. Naast de kunstzinnige kant heeft Shibari ook een andere kwaliteit in zich, namelijk het verleggen van grenzen op een zachte en gecontroleerde manier. Door gebonden te worden maar ook door te binden kom je grenzen tegen op fysieke en/of emotionele gebieden. Shibari kan gaan van speels naar emotioneel bevrijdend, naar totale overgave en aanwezig zijn. Het is altijd anders en verrassend. Het kan gaan om pure passie, maar ook om emotionele ontlading. Alles mag er zijn, in een veilige en speelse setting.

Prana, de versmelting van Shiva en Parvati

De leidraad in Tantra voor alle handelingen in het moment is Prana -onze neutrale en vrije levensenergie- en de Prana zal dus ook de leidraad zijn van deze cursusweek. Door praktische technieken ondersteund met de theorie over de aard van Prana leer je om de mannelijke energie (Shiva) en de vrouwelijke energie (Parvati) op te wekken en te polariseren (te mengen) waarbij Prana energie ontstaat.

Voor wie is de cursus

Tantra & Shibari

Een beetje basiskennis van Tantra en Shibari is een pre. Je hoeft niet al heel veel ervaring binnen de Tantra te hebben, maar wel een open houding t.a.v. naaktheid, speelsheid, overgave en spiritualiteit. Je bent bereid om de overgave in jezelf te onderzoeken als ontvanger en om liefdevolle veiligheid te bieden als gever. Als naakt zijn of jezelf letterlijk en figuurlijk bloot geven nog niet comfortabel voor je is, is het wellicht beter voorafgaand de workshop Prana & Verbinding in Nederland te volgen. Hier leer je stapsgewijs om Prana energie op te zetten en vervolgens op een juiste wijze te gebruiken. Een metafoor: als je gaat duiken in onbekend gebied is het beter om eerst te leren zwemmen, de nodige kennis te verzamelen, wat ervaring op te doen om daarna met een vertrouwde partner te gaan diepzee duiken. Het hebben van een geschikte partner of gelegenheidspartner is dus belangrijk. Vertrouwen is de eerste en de belangrijkste pijler van de vier waarbij de een de ander opvolgt; zonder vertrouwen kan er nooit overgave komen en zodoende ook geen gelijkwaardigheid of doelloosheid. Niet dat je nu de ideale partner moet bezitten, maar de pijlers in de filosofie van de workshop zijn wel belangrijk voor de mate van diepte die je kunt bereiken met je partner. Met een goede dosis vertrouwen in jezelf en in de ander kan je ook al behoorlijk de diepte in.

Met z’n allen de diepte in is veiliger en leuker dan alleen……Maar ook zonder partner ben je welkom en wordt de week zo opgebouwd dat je ook als single steeds meer zal zakken in vertrouwen en overgave. We streven naar een balans in mannen en vrouwen. Daarbij is er ook de mooie uitdaging om als stel te wisselen van partner… niet noodzakelijk natuurlijk maar het biedt weer een mooie experience.

Voor als deze cursusweek voor jou/jullie nog iets te hoog gegrepen is is er ook de weekcursus Tibetaanse Tantra massage in Frankrijk. klik hier voor de informatie over deze cursus.

De docenten

Docent Johan en Silvia begeleiden je op een stevig bed van ruimte en veiligheid. De beste manier om je te verdiepen is door samen te komen met een (gelegenheids)partner (M/V M/M V/V).

Johan Raaimakers Tantra-Atma

Johan is Tantristisch masseur en coach in de Tibetaanse Boeddhistische stroming Kum Nye. Sinds 2010 volg ik diverse intensieve massage opleidingen die hebben geleid tot de kennis en ervaring van nu. Mijn voornaamste opleiding is de opleiding tot Tantra masseur bij Tantra Lotus in Breda. Dit is een Tibetaans Boeddhistische opleiding uit de Kum Nye traditie, waar veel aandacht is voor praktijk(massage), theorie (Dharma), yoga en meditatie (Vipassana en Tenang). Ik heb er geleerd en ervaren over de diepgaande werking die een massage kan hebben op het lichamelijk, emotioneel en geestelijk welzijn. Massage technieken als Sveda-, Vedische en Prana flow, en de integratie van duo yogatechnieken en meditatieve technieken in een behandeling geven een stabiele basis voor het geven van tantristische sessies. Ik heb een ruime ervaring opgedaan in het geven van massages en coaching en hoewel alle mensen, wensen en lichamen anders zijn is mijn intentie altijd hetzelfde: het brengen van balans. Nog steeds volg ik opleidingen en verdiep me in Oosterse en Tibetaanse tradities en visies. Ik heb ervaringen opgedaan bij de Rasayana Tantra Academie in Rotterdam. Ik volgde daar diverse scholingen van nationale en internationale docenten in diverse Tantra disciplines. Verder ben ik ook actief buiten Nederland en Europa. Ik werk regelmatig als gast body-worker op diverse evenementen en ik werk nauw samen met een collega uit München bij diverse cursussen en opleidingen waarbij “De Shift” een jaarlijks hoogtepunt is. Sinds 2016 geef ik ook praktische lessen in Tibetaanse Tantra massage aangevuld met de nodige theorie. Mijn doel in deze lessen is om vooral de mensen te laten ervaren wat Tantra en de filosofie erachter is en hoe dat voelt. De Tibetaanse Tantra massage trilogie “Prana & Verbinding” en “De speeltuin van Prana” en de “Tantra & Shibari” workshops zijn daar mooie voorbeelden van. Ook organiseer ik samen met collega’s diverse weekendworkshops met diverse thema’s in het voor-en najaar.

Johan Raaimakers www.tantra-atma.nl

Docent Silvia Elisa

Silvia Elisa Natural-Bliss

Natural Bliss is een natuurlijke staat van zijn, het moment dat je hoofd stopt met denken en je lichaam en gevoel het overnemen. Soms vergeten we even hoeveel fun en ontspanning intimiteit of vrij bewegen ons kan brengen. Doordat we andere prioriteiten voor laten gaan kunnen we misschien tijdelijk geen aansluiting meer vinden in onze relatie of in onszelf. Ik organiseer events waar je weer anders naar jezelf of elkaar gaat kijken. Je kan hierdoor los komen van wat wel en niet mag of hoe het eruit ‘zou moeten zien’.

–Hoe zou het zijn om je fantasie uit te leven?

–Wat ligt er verscholen in je schaduwzijde?

–Wat is je diepste verlangen?

–Wat gebeurt er als je even buiten je comfortzone stapt in een nieuwe ervaringen?

–Welke mogelijkheden zijn er om dieper met elkaar in verbinding te komen?

In Natural Bliss komt mijn passie voor vrijheid in seksualiteit en mijn passie voor verdieping in bewustzijn samen. Ik geloof dat bewustzijn en seksualiteit bij elkaar horen. Door je te bevrijden van je conditionering, taboes en schaamte kun je dieper in verbinding komen met jezelf. Van internationale management studies naar een Ashram in Thailand, een heilige berg in India en yoga in Mexico… mijn ontdekkingstocht is eindeloos. Ik heb verschillende opleidingen gedaan in healing zoals chakra therapie, massages en coaching. Ik heb jarenlang in het bedrijfsleven gewerkt als coach in klantgerichte communicatie. Mijn vrijheid in seksualiteit en vrijheid in bewegen is een rode draad in mijn leven. Ik heb op veel verschillende manieren de vrijheid in seksualiteit, vrij bewegen en bewustwording onderzocht en het vooral ook beleefd, van tantra tot kinky, vechtsporten en dans, het is een oneindige reis met mooie maar vaak ook confronterende ervaringen. In verbinding met onszelf en anderen vinden we intimiteit, grenzen ontdekken, persoonlijke groei, hoe kunnen we geven en ontvangen, vertrouwen, ons zelfbeeld en zelfvertrouwen. Er is zoveel te ontdekken en dat doe ik graag samen.

Silvia Elisa

Prijzen

6 persoons kamer ( gemengd gezelschap): € 655,-

De sauna bij Sadhaka

4 persoons kamer (familiekamer): € 755,-

3 persoons kamer (familiekamer): € 795.-

2 persoons kamer (stellen): € 860,-

1 persoons kamer: € 960,-

Eigen tent: € 755,-

Eigen caravan / camper: € 780,-

1 of 2 persoons ingerichte tent: € 800,-

1 of 2 persoons ingerichte caravan: € 860,-

*de 2e persoon in een tent/caravan ontvangt € 50,- kampeerplekkorting

Prijzen zijn p.p. all in, dus inclusief cursus, 7 overnachting, maaltijden, drankjes bij de maaltijden, fruit, koffie en thee, en de avondactiviteiten. Alcoholische dranken tegen kleine vergoeding.

Sadaka vakanties

Rust en ruimte bij Sadhaka

Door de internationale belangstelling kan de voertaal in de cursusweek Engels en Nederlands zijn.

 

Informatie Sadhaka

Inschrijvingen/deelname hier

Sadhaka vakanties

Welkom bij Sadhaka

Wij hopen je op deze of op één van onze andere workshops te zien.

Johan Raaimakers www.tantra-atma.nl

Silvia Elisa www.naturalbliss.nl

Wim en Patricia Frankrijk www.sadhaka.nl

About Johan Raaimakers